Tiroid nodüllerinin malign benign ayrımında sintigrafik özelliklerin ve likid biyopsi bulgularının karşılaştırılması


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FULYA KOÇ ÖZTÜRK

Danışman: Semra Özdemir

Özet:

Amaç: Bu çalışmada amacımız, Tc-99m MİBİ sintigrafisi ile kanda lökositte, plazma free cell DNA (cfDNA)’da ve biyopsi hücrelerinde telomer uzunluğu ölçümlerinin tiroid malign lezyonlarının tanısında noninvaziv yöntemler olarak gücünü ve yerini araştırmaktır.

 

     Metod: Malign tiroid nodülü ön tanısıyla ultrason ve Tc-99m MİBİ sintigrafi görüntülemesi ve iğne biyopsisi yapılan 128 hastanın verileri analiz edildi. Bu hastaların 98’inde, kandan elde edilen lökositlerde, plazmadan elde edilen cfDNA’ larda ve biyopsi materyalinden elde edilen hücrelerde Q PCR yöntemiyle telomer uzunluğu ölçüldü. Telomer uzunluğu Telomer/Singlecopy (T/S) oranını veren bir formül ile hesaplandı; T/S değeri referans DNA' ya göre normalize edilerek rölatif T/S oranı hesaplandı. Sitolojik inceleme sonuçlarına göre hastalar malign, benign ve şüpheli olarak üç gruba ayrıldı. Grupların ortalamaları arasındaki farklılık Kruskal Wallis ve Ki kare yöntemiyle, değişkenler arasındaki bağımlılık Spearman korelasyon analizi ile incelendi.

 

     Bulgular: Malign tiroid nodüllerinin tanısı için Tc-99m MİBİ sintigrafisinin sensitivitesi, spesifitesi, pozitif prediktif değeri, negatif prediktif değeri ve doğruluğu sırasıyla %64,70, %79,16, %29,72, %83,51 ve %67,96 bulundu. Elde edilen sonuçlar genel olarak literatürde bildirilenlerle benzer iken, pozitif prediktif değer daha düşük bulundu. Lökosit, plazma ve doku telomer uzunlukları (T/S değerleri) gruplar arasında anlamlı bir fark göstermedi. Grupların tamamında telomer uzunlukları tam kan, plazma ve doku olarak sıralanmaktaydı.

 

     Sonuç: Tiroid nodüllerinde malignite tanısı için Tc-99m MİBİ sintigrafi makul tanısal doğruluk değerlerine sahip gözükmektedir. Sınırlı sayıda olan literatür bulgularının aksine fragmente telomerik uzunluklarının tiroid malignitesinin öngörülmesinde geçerli bir metod olamayabileceği düşünüldü. Daha geniş hasta serilerinin dahil edildiği kapsamlı araştırmaların yapılması yararlı olacaktır.

 

Anahtar Kelimeler: Tiroid kanseri, Tc-99m MİBİ Sintigrafisi, cfDNA, Likit biyopsi, ctDNA, Telomer