Gelir dağılımı eşitsizliğinin azaltılmasında çevre vergileri: OECD ülkeleri çerçevesinde ampirik bir çalışma


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YAKUP TAŞDEMİR

Danışman: Timur Türgay

Özet:

Tez NoİndirmeTez KünyeDurumu
582144
Gelir dağılımı eşitsizliğinin azaltılmasında çevre vergileri: OECD ülkeleri çerçevesinde ampirik bir çalışma / Environmental taxes in reducing of inequality in income distribution: An empirical study in the framework of OECD countries
Yazar:YAKUP TAŞDEMİR
Danışman: DOÇ. DR. TİMUR TÜRGAY
Yer Bilgisi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Maliye Anabilim Dalı
Konu:Maliye = Finance
Dizin:
Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
160 s.
Çevre vergilerinin gelir dağılımı üzerine etkileri son dönemde önemli bir tartışma konusu olmuştur. Devletlerin çevre kirliliğini azaltmak ve istihdamı arttırmak amacıyla emek ve sermaye üzerindeki vergi yükünü çevreyi kirleten ürünler üzerine kaydırması nispi fiyatların yükselmesine neden olmuştur. Çevre vergileri nedeniyle fiyatlarda meydana gelen artışlardan toplumun her kesimi aynı oranda etkilenmemektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı türlerde uygulanan çevre vergilerinin toplumun hangi kesimini daha fazla etkilediğini tespit ederek negatif etkilerin azaltılabilmesi için öneriler ortaya koymaktır. Bu doğrultuda öncelikle çevre vergileri ve gelir dağılımı ilişkisi kurulmuş ve bazı OECD üyesi ülkelerde uygulanan çevre vergilerinin gelir dağılımı üzerindeki etkileri literatür taramasıyla sunulmuştur. Literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak bu çalışmada gini katsayısı ve yüzde 20'lik beş gelir grubu bağımlı değişkenler, enerji, ulaşım ve diğer çevre vergileri ise bağımsız değişkenler olarak alınmış ve aralarındaki kısa ve uzun dönem ilişki "Panel Veri Analizi" yöntemi ile test edilmiştir. Gerçekleştirilen analiz neticesinde enerji ve diğer vergilerin gelir dağılımını bozduğu ve ulaşım vergilerinin ise gelir dağılımını iyileştirdiği tespit edilmiştir.
The effects of environmental taxes on the income distribution have been an important issue of discussion at recently. In order to reduce environmental pollution and increase employment, governments shifted their tax burden on labor and capital to products that pollute the environment, caused relative prices to increase. Not all class of the society are affected at the same rate by increases in price due to environmental taxes. The aim of this study is to determine which part of the society affects from environmental taxes applied in different types more and to put forward suggestions for reducing negative effects. In this respect, firstly, the relationship between environmental taxes and income distribution has been established and the effects of environmental taxes applied on income distribution in some The Organisation for Economic Co-operation Development member of countries have been presented with literature review. On the contrary other studies in the literature, in this study, gini coefficient and 20 percent income group dependent variables, energy, transport and other environmental taxes were taken as independent variables and the short and long term relationship between them was tested with "Panel Data Analysis" method.As a result of the analysis, it has been determined that energy and other taxes distort income distribution and transportation taxes improve income distribution.