KIVIRMALI SİSTEM (ORTODOKS) ÇAY KURUTMA VE PAKETLEME FABRİKASINDA GÜRÜLTÜ DÜZEYİNİN SAPTANMASI VE ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ebru YILMAZ

Danışman: Gıyaseddin Çiçek

Özet:

Dünya’da yoğun olarak Uzakdoğu ülkelerinde yetiştirilen çay, Türkiye ile birlikte yaklaşık 30 ülkede ekonomik olarak üretilmektedir. Ülkemizde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde toplam 821079 da alanda yetişen ve bölge halkının en önemli gelir kaynağı olan çay, temel içecek maddesi olması açısından önemli olan bir üründür. Yaş olarak toplanan çay fabrikalarda işlenmektedir. Dünya çay üretim teknolojisinde çayın işlenmesi CTC (kıvırma, parçalama, ezme) ve Ortodoks (kıvırmalı) sistem ile yapılmaktadır. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Ortodoks sisteminde çay, yaş olarak alınıp tartım işlemi yapıldıktan sonra genel olarak soldurma, kıvırma, oksidasyon ve kurutma işlemlerine tabi tutulur. Fabrika içerisinde konveyörler, fanlar, buhar ısıtıcıları, kazanlar, redüktörler, rotorvan, paletler, davlumbaz, elekler ve tamburlar kullanılarak bu işlemler gerçekleştirilmektedir. Yoğun makine kullanımı çay kurutma fabrikalarında insan iş başarısını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden olan gürültünün ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmada Artvin’de bulunan ve Ortodoks sistemi ile çay işleyen bir çay kurutma ve paketleme fabrikasında gürültü düzeyleri belirlenmiştir. Çalışanların kulak seviyesinde yapılmış olan gürültü ölçümlerinde ve sonuçların değerlendirilmesinde mevcut yönetmelikler ve çalışma koşulları dikkate alınmıştır. Araştırmada 8 farklı ünitede yapılan ölçümler sonucunda günlük gürültü maruziyet seviyesinin 69,85-79,16 dB(A) arasında olduğu belirlenmiştir.