Ajuga chamaepitys subsp. chia TAKSONUNUN BAZI BİYOLOJİK AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ATİYE NUR SAVAŞ

Danışman: Nurcihan Hacıoğlu Doğru

Özet:

Çalışmamızda, Ajuga chamaepitys subsp. chia (Schreb.) Arcang. bitki türünden elde edilen etanol, metanol, aseton ve etil asetat ekstraktlarının antimikrobiyal, antibiyofilm ile antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. A. chamaepitys subsp. chia bitkisi, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ve Staphylococcus aureus ATCC 25923'e karşı mukayese antibiyotiği penisilinden (P10) daha yüksek bir antibakteriyel aktivite göstermiştir. Ekstraktlar ile ampisilin ve polimiksin B antibiyotikleri kullanılarak oluşturulan kombinasyonları antagonistik etkisi saptanmıştır. Bununla birlikte, bitki ekstraktlarının zamana bağlı öldürme testinde, 24 saat sonunda mikrobisidal etki elde edilmiştir. En yüksek antibiyofilm aktivite aseton ekstresinde, P. aeruginosa ATCC 27853 ve S. aureus ATCC 6538P bakterilerine karşı elde edilmiştir. Ayrıca bitkinin antioksidan aktivitesinin en yüksek olduğu ekstraktın etil asetat olduğu belirlenmiştir.