Biyografi
Hüseyin Ayvaz, 1983 yılında Artvin'de doğdu. Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden 2004 yılında bölüm birincisi ve fakülte üçüncüsü olarak mezun oldu. 2005-2006 yıllarında Avusturalya'da bulunan Shaftson International Colleged'da ingilizce eğitimi gördü. Ardından, 2006-2007 yıllarında Jandarma Komando Astteğmen olarak 1 yıl süreyle askerlik hizmetini yaptı. 2007 yılında hem Tübitak yurtiçi yüksek lisans bursu hem de 1416 sayılı kanun çerçevesinde yurtdışında Milli Eğitim Bakanlığı adına master ve doktora bursunu kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile 2008 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü adına öncelikle Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Saint Thomas üniversitesinde dil kursu, akabinde de Ohio State Üniversitesi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi bölümünde master ve doktora yaptı. 2014 yılı sonunda Türkiye'ye dönerek, 2015 yılı Mart ayında Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi'nde aktif olarak çalışmaya başladı. Halen aynı üniversitenin Gıda Mühendisliği bölümünde Araştırma Görevlisi Doktor olarak hizmet vermektedir.
Eğitim Bilgileri
2010 - 2014
2010 - 2014Doktora
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü, Amerika Birleşik Devletleri
2008 - 2010
2008 - 2010Yüksek Lisans
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü, Amerika Birleşik Devletleri
2000 - 2004
2000 - 2004Lisans
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
Yaptığı Tezler
2014
2014Doktora
Rapid Assessment of Acrylamide and Its Precursors in Potato Tubers and and Snacks by Infrared Spectroscopy
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği Fakültesi, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü
2010
2010Yüksek Lisans
Influence of Packaging Material and Storage Conditions on the Quality Attributes of Pressure-Assisted Thermally Processed Carrots
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği Fakültsi, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü
Yabancı Diller
C1 İleri
C1 İleriİngilizce
Sertifika, Kurs ve Eğitimler
2016
2016Thermo Scientific Nicolet IS50 FT-NIR Kullanıcı Sertifikası
Eğitim Yönetimi ve Planlama
Redoks Lab
2013
2013FTIR: Techniques of Resolutions Pro training course
Eğitim Yönetimi ve Planlama
Agilent Technologies
2011
2011Introductory Meat and Poultry HACCP Training Certificate
Eğitim Yönetimi ve Planlama
The Ohio State Universiy
2008
2008TOEFL Preperation Course
Yabancı Dil
University of Saint Thomas
2005
2005Intensive General English Course
Yabancı Dil
Shafston International College
2005
2005IELTS Preparation Course
Yabancı Dil
Shafston International College
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Gıda Bilimleri
Gıda Kimyası
Kimya
Analitik Kimya
Infrared Spektroskopisi
Kemometri
Spektroskopik Yöntemler
Temel Bilimler
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Unvanlar / Görevler
2018 - Devam Ediyor
2018 - Devam EdiyorDoç.Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2015 - Devam Ediyor
2015 - Devam EdiyorAraştırma Görevlisi Dr.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2010 - 2014
2010 - 2014Araştırma Görevlisi
Ohio State University, Gıda, Ziraat Ve Biyoloji Mühendisliği , Gıda Bilimi Ve Teknolojisi Bölümü
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
2024
2024Machine Learning-Assisted Near- and Mid-Infrared spectroscopy for rapid discrimination of wild and farmed Mediterranean mussels (Mytilus galloprovincialis)
AYVAZ H., TEMİZKAN R., KAYA B., Salman M., Menevseoglu A., AYVAZ Z., et al.
Microchemical Journal , cilt.196, 2024 (SCI-Expanded)
2023
2023Infrared spectroscopy-based rapid determination of adulteration in commercial sheep's milk cheese via n-hexane and ethanolic extraction
Menevseoglu A., Gumus-Bonacina C. E., Gunes N., AYVAZ H., Dogan M. A.
International Dairy Journal , cilt.138, 2023 (SCI-Expanded)
2023
2023Anthocyanins from Agro-Industrial Food Waste: Geographical Approach and Methods of Recovery—A Review
Diaconeasa Z., Iuhas C. I., AYVAZ H., Mortas M., Farcaş A., Mihai M., et al.
Plants , cilt.12, sa.1, 2023 (SCI-Expanded)
2022
2022Laser-induced breakdown spectroscopy as a reliable analytical method for classifying commercial cheese samples based on their cooking/ stretching process
Sezer B., ÖZTÜRK M., AYVAZ H., Apaydin H., BOYACI İ. H.
FOOD CHEMISTRY , cilt.390, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Infrared spectroscopy combined with chemometrics as a convenient method to detect adulterations in cooking/stretching process in commercial cheese
ÖZTÜRK M., Dogan M. A., Menevseoglu A., AYVAZ H.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL , cilt.128, 2022 (SCI-Expanded)
2022
2022Rapid discrimination of Turkish commercial hazelnut (Corylus avellana L.) varieties using Near-Infrared Spectroscopy and chemometrics
Ayvaz H., Temizkan R., Genis H. E., Mortas M., Genis D. O., DOGAN M. A., et al.
Vibrational Spectroscopy , cilt.119, ss.103353, 2022 (SCI-Expanded)
2017
2017Melanoma Inhibition by Anthocyanins Is Associated with the Reduction of Oxidative Stress Biomarkers and Changes in Mitochondrial Membrane Potential
Diaconeasa Z., AYVAZ H., Rugina D., Leopold L., Stanila A., Socaciu C., et al.
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION , cilt.72, sa.4, ss.404-410, 2017 (SCI-Expanded)
2017
2017Quantification of soybean oil adulteration in extra virgin olive oil using portable raman spectroscopy
Tiryaki G. Y., AYVAZ H.
JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION , cilt.11, sa.2, ss.523-529, 2017 (SCI-Expanded)
2016
2016Improving the screening of potato breeding lines for specific nutritional traits using portable mid-infrared spectroscopy and multivariate analysis
AYVAZ H., BOZDOĞAN A., Giusti M. M., Mortas M., Gomez R., Rodriguez-Saona L. E.
FOOD CHEMISTRY , cilt.211, ss.374-382, 2016 (SCI-Expanded)
2016
2016Monitoring multicomponent quality traits in tomato juice using portable mid-infrared (MIR) spectroscopy and multivariate analysis
AYVAZ H., Sierra-Cadavid A., Aykas D. P., Mulqueeney B., Sullivan S., Rodriguez-Saona L. E.
FOOD CONTROL , cilt.66, ss.79-86, 2016 (SCI-Expanded)
2016
2016Understanding Tomato Peelability
AYVAZ H., Santos A. M., Rodriguez-Saona L. E.
COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY , cilt.15, sa.3, ss.619-632, 2016 (SCI-Expanded)
2016
2016High Pressure Effects on Packaging Materials
Ayvaz H., Balasubramaniam V. M., Koutchma T.
HIGH PRESSURE PROCESSING OF FOOD: PRINCIPLES, TECHNOLOGY AND APPLICATIONS , ss.73-93, 2016 (SCI-Expanded)
2015
2015Application of a Portable Infrared Instrument for Simultaneous Analysis of Sugars, Asparagine and Glutamine Levels in Raw Potato Tubers
AYVAZ H., Santos A. M., Moyseenko J., Kleinhenz M., Rodriguez-Saona L. E.
PLANT FOODS FOR HUMAN NUTRITION , cilt.70, sa.2, ss.215-220, 2015 (SCI-Expanded)
2015
2015Application of handheld and portable spectrometers for screening acrylamide content in commercial potato chips
Ayvaz H., Rodriguez-Saona L. E.
FOOD CHEMISTRY , cilt.174, ss.154-162, 2015 (SCI-Expanded)
2015
2015The use of infrared spectrometers to predict quality parameters of cornmeal (corn grits) and differentiate between organic and conventional practices
AYVAZ H., Plans M., Towers B. N., Auer A., Rodriguez-Saona L. E.
JOURNAL OF CEREAL SCIENCE , cilt.62, ss.22-30, 2015 (SCI-Expanded)
2015
2015Antiproliferative and Antioxidant Properties of Anthocyanin Rich Extracts from Blueberry and Blackcurrant Juice
Diaconeasa Z., Leopold L., Rugina D., AYVAZ H., Socaciu C.
INTERNATIONAL JOURNAL OF MOLECULAR SCIENCES , cilt.16, sa.2, ss.2352-2365, 2015 (SCI-Expanded)
2015
2015Portable Infrared Spectrometer to Characterize and Differentiate Between Organic and Conventional Bovine Butter
Pujolras M. P., AYVAZ H., Shotts M., Pittman R. A., Herringshaw S., Rodriguez-Saona L. E.
JOURNAL OF THE AMERICAN OIL CHEMISTS SOCIETY , cilt.92, sa.2, ss.175-184, 2015 (SCI-Expanded)
2014
2014Application of Portable and Handheld Infrared Spectrometers for Determination of Sucrose Levels in Infant Cereals
Lin C., Ayvaz H., Rodriguez-Saona L. E.
FOOD ANALYTICAL METHODS , cilt.7, sa.7, ss.1407-1414, 2014 (SCI-Expanded)
2014
2014Characterization and Quantitation of Anthocyanins and Other Phenolics in Native Andean Potatoes
Giusti M. M., Polit M. F., Ayvaz H., TAY D., MANRIQUE I.
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY , cilt.62, sa.19, ss.4408-4416, 2014 (SCI-Expanded)
2013
2013Application of infrared microspectroscopy and chemometric analysis for screening the acrylamide content in potato chips
Ayvaz H., PLANS M., Riedl K. M., Schwartz S. J., Rodriguez-Saona L. E.
ANALYTICAL METHODS , cilt.5, sa.8, ss.2020-2027, 2013 (SCI-Expanded)
Hakemli Kongre / Sempozyum Bildiri Kitaplarında Yer Alan Yayınlar
2017
2017Application of Near and Mid-Infrared Spectroscopy to Determine Some Quality Parameters of Ezine Cheese
AYVAZ H., Doğan M. A., Atan M., YILDIZ TİRYAKİ G., YÜCEER Y.
16th International Conference, Prospects for the 3rd Millennium Agriculture, Cluj, Romanya, 28 - 30 Eylül 2017
2017
2017The Use of Novel Portable and Handheld Infrared Spectrometers in Food Analysis
AYVAZ H.
6th International Congress on Food Technology, Atina, Yunanistan, 18 - 19 Mart 2017
2016
2016Advances in Portable Vibrational Spectroscopy Technologies for Economically Motivated Adulteration of Food Ingredients
Rodriguez Saona L. E., AYVAZ H.
International Food Technologists (IFT) Annual Meeting, Chicago, Amerika Birleşik Devletleri, 16 - 19 Temmuz 2016
2016
2016Yeni Nesil Taşınabilir Ve Mikro Kızılötesi Spektrometrelerle Balların Botanik Orijinlerinin Ve Fizikokimyasal Karakteristiklerinin Belirlenmesi
AYVAZ H., YILDIZ TİRYAKİ G., AYVAZ Z.
IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, İzmir, Türkiye, 24 Mayıs 2016
2016
2016Yeni Nesil Taşınabilir Elde Tutulabilir Mikro Kızılötesi Cihazlar Ve Gıda Endüstrisinde Uygulamaları
Kaplan A., AYVAZ H., YILDIZ TİRYAKİ G.
Trakya Üniversiteler Birliği Yüksek Lisans Öğrenci Kongresi, Çanakkale, Türkiye, 29 - 30 Nisan 2016, ss.25
2016
2016Acrylamide in foods A review and recent updates
AYVAZ H.
World Congress on Public Health and Nutrition, Madrid, İspanya, 10 - 12 Mart 2016
2013
2013Application of Infrared Spectrometers for Screening Acrylamide Content in Commercial Potato Chips
AYVAZ H., Rodriguez Saona L. E.
9th Workshop FT-IR Spectroscopy in Microbiological and Medical Diagnostic, Berlin, Almanya, 24 - 25 Aralık 2013
2012
2012Applications of Infrared Sensors for Screening Acrylamide Content in Snack Products
AYVAZ H., Riedl K. M., Giusti M. M., Schwartz S. J., Rodriguez Saona L. E.
IFT (Institute of Food Technologists) Annual Meeting, Las Vegas, Amerika Birleşik Devletleri, 25 - 28 Haziran 2012
Kitap & Kitap Bölümleri
2017
2017Infrared and Raman Spectroscopy
RodriguezSaona L. E., AYVAZ H., Randy W.
Food Analysis, Suzanne Nielsen, Editör, Springer, Cham, ss.107-127, 2017
2016
2016High Pressure Effects on Packaging
AYVAZ H., Balasubramaniam V. M., Koutchma T.
High Pressure Processing of Food, V. M. Balasuamaniam, Gustavo V. Barbosa-Canovas, Huub L. M. Lelieveld, Editör, Springer, New York, ss.73-93, 2016
Desteklenen Projeler
2018 - 2019
2018 - 2019Soğuk Pres Pirinç Kepeği Yağı Üretim Parametrelerinin Optimizasyonu ve Depolama Stabilitesinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
TUNCEL N. B. (Yürütücü), AYVAZ H., Geyik Z.
Ödüller
Kasım 2014
Kasım 2014Graduate Student Outstanding Research Award
The Ohio State University-Food Science and Technology Department
Temmuz 2012
Temmuz 20123rd place finisher in the 2012 IFTSA & MARS Product Development Competition at IFT Annual Meeting
IFT- Institute of Food Technologists-
Temmuz 2011
Temmuz 20113rd place in Nothermal Processing Division poster competition
IFT- Institute of Food Technologists
Mart 2011
Mart 20111st place in Poster competititon for PhD category
IFT-Ohio ValleySection Institute of Food Technologists
Mart 2011
Mart 2011Winner of 2nd place in poster presentations in Engineering Mathemaics and Physical Sciences at the 25thAnnual Edwrd F Hayes Graduate Research Forum
The Ohio State University-the 25thAnnual Edward F Hayes Graduate Research Forum
Haziran 2010
Haziran 2010ABD`de master sırasındaki üstün başarı ödülü
Milli Eğitim Bakanlığı
Ekim 2006
Ekim 2006• Certificate of Achievement for graduating as the top third soldier from Eskifoca Military School, 2006
Türk Silahlı Kuvvetleri
Haziran 2004
Haziran 2004• Certificate of Achievement for graduating as the top third student from the College of Agriculture, Cukurova University
Çukurova Üniversitesi
Haziran 2004
Haziran 2004• Certificate of Achievement for graduating as the top student from the Food Engineering Department of Cukurova University
Çukurova Üniversitesi
Burslar
2010 - Devam Ediyor
2010 - Devam EdiyorMilli Egitim Bakanligi Doktora Bursu
Milli Eğitim Bakanlığı
2008 - Devam Ediyor
2008 - Devam Ediyor