Sıvı Yumurta Akından Ticari Lisozim Üretimi


Creative Commons License

Yüceer M. (Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2019

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2019
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2019

Proje Özeti

Yumurta anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir. Yumurta akında bulunan ve lisozim (lizozim-lysozyme) adı verilen doğal antimikrobiyal biyoaktif bileşen, katkı maddesi olarak gıdalarda kullanılmaktadır. Gıda sanayiinde lisozim enzimi, bebek mamalarında, şarap imalatında ve peynir üretiminde faydalanılmaktadır. Bunun yanında sakızda periodontitis tedavisi ve diş çürümelerinin önlenmesi amacıyla da kullanımı söz konusudur. Lisozim molekülü gıda sanayi dışında klinik uygulamalarda ameliyat sonrası enfeksiyon tedavisinde de yararlanılmaktadır. Ayrıca ilaç sanayiinde de yaygın kullanım alanı (anti-kanser uygulamaları ve göz damlaları) bulmaktadır. Nitekim gelecekte lisozimin potansiyel faydalarının belirlenmesi ile kullanım alanının genişlemesi beklenmektedir. Sıvı yumurta akından lisozim enzimi, membran filtrasyon tekniği ile ayrılacak ve saflaştırılacaktır, böylelikle üniversite-sanayi işbirliği projesi kapsamında sıvı yumurta akından ticari gıda sınıfı sıvı lisozim üretimi gerçekleştirilecektir. Proje ile ayrıca yürütücü kuruluş bünyesinde sıvı lisozimenkapsülasyon sonrası sprey kurutucu kullanılarak toz formuna dönüştürülecek ve üzerine araştırmalar yürütülecektir.