Fiber Takviyeli Alüminyum Lamine Kompozitlerin Aşındırıcılı Su Jeti ile İşlenebilirliğinin Deneysel ve İstatistiksel Olarak Araştırılması


EKİCİ E. (Yürütücü), MOTORCU A. R., ALTIN KARATAŞ M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2022

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2021
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2022

Proje Özeti

Fiber-Metal Lamine (FML) kompozit malzemeler, mükemmel yorulma direnci, yüksek darbe mukavemeti, yüksek mukavemet-ağırlık oranı ve yüksek sertlik-ağırlık oranı nedeniyle uzay ve havacılık endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu üstün özellikleri sebebiyle, FML kompozit malzemeler (Cam Fiber Takviyeli Alüminyum Lamine (GLARE) ve Karbon Fiber Takviyeli Alüminyum Lamine (CARALL) kompozitler), uçak yapılarında önemli ölçüde alüminyum alaşımlarının yerini almaktadır. Ayrıca; istenilen özelliklerde farklı şekillerde üretilebilmeleri ve yüksek darbe dayanımı özellikleri de bu malzemelerin tercih edilmelerini sağlamaktadır. Diğer tabakalı kompozit malzemelerde olduğu gibi CARALL ve GLARE kompozitlerin de geleneksel imalat yöntemleriyle işlenmesi sonucunda fiber kopması, reçine-fiber ayrılması, gerilme yoğunlaşması, mikro çatlaklar ve delik bölgesinde deformasyon gibi birçok hasar mekanizması meydana gelmektedir. Modern imalat yöntemlerinin geleneksel yöntemlere kıyasla üstün yönleri olduğu bilinmektedir. Modern imalat yöntemlerinden biri olan Aşındırıcılı Su Jeti (ASJ) aşınma yoluyla malzemenin çıkarıldığı, hemen her türlü malzemenin termal bozulma gerçekleşmeden kesilebildiği bir işleme yöntemidir. Ayrıca; ASJ geleneksel kesme, tornalama, delme, frezeleme işlemlerine alternatif bir işleme sürecidir.

 

Literatürde GLARE ve CARALL kompozitlerin mekanik özellikleri, hasar davranışları, darbe direnci, vb. ile ilgili deneysel çalışmalar mevcuttur. GLARE'in modern imalat yöntemlerinden biri olan ASJ ile işlenmesiyle ilgili kısıtlı çalışma bulunmakta iken CARALL üzerine yapılmış deneysel çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu proje kapsamında FML kompozit malzemeleri ASJ tezgâhında farklı işleme parametreleri altında delme/kesme işlemine tabi tutarak giriş parametrelerinin (kontrol faktörlerinin) çıkış değişkenleri (kalite karakteristikleri) üzerindeki etkileri araştırılmış, kontrol faktörleri tek kriterli ve çok kriterli olarak optimize edilmiştir. Üç farklı bölümden oluşan deneysel çalışmalarda ilk olarak (1. Grup Deneyler) CARALL kompozitin ASJ tezgâhında delinmesinde işleme parametrelerinin çıkış değişkenleri (yüzey pürüzlülüğü, boyutsal tamlıktan sapma, kerf açısı ve malzeme kaldırma oranı) üzerindeki etkisi araştırılmıştır. İkinci bölümde (2. Grup Deneyler) farklı fiber yönelimli CARALL kompozitlerin ASJ tezgâhında delinmesinde işleme parametrelerinin yanı sıra fiber yöneliminin çıkış değişkenleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Son olarak, 3. Grup Deneylerde ise GLARE malzemenin ASJ tezgâhında kesilmesinde işleme parametrelerinin çıkış değişkenleri (yüzey pürüzlülüğü, kerf açısı ve malzeme kaldırma oranı) üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. 1. Grup Deneylerde ve 3. Grup Deneylerde giriş parametreleri (kontrol faktörleri) olarak su basıncı (P), nozul yaklaşma mesafesi (L), ilerleme miktarı (F); çıkış parametreleri (kalite karakteristikleri) olarak delik yüzey pürüzlülüğü (Ra), delik çapı boyutsal tamlığı (Da), kerf (K) ve malzeme kaldırma oranı (MRR) seçilmiştir. 2. Grup Deneylerde giriş parametreleri malzeme tipi (M), ilerleme miktarı (F) ve su basıncı giriş parametreleri (kalite karakteristikleri) olarak; delik yüzey pürüzlülüğü (Ra), delik çapı boyutsal tamlığı (Da), kerf (K) ve malzeme kaldırma oranı (MRR) ise çıkış parametreleri olarak seçilmiştir.  ASJ ile kesme/delme işlenebilirlik deneyleri öncesinde deneysel tasarım için Taguchi Metodu kullanılmıştır. 1. Grup Deneyler Taguchi Metodu L27 ortogonal diziye göre, 2. Grup ve 3. Grup Deneyler ise L18 ortogonal diziye göre gerçekleştirilmiştir. Bu projenin diğer bir amacı da üç grup altında gerçekleştirilen her bir deneysel çalışma için kalite karakteristiklerinin ideal değerlerini sağlayan kontrol faktörlerinin optimum seviyelerini aynı anda belirlemektir. Bu nedenle her bir grup için ayrı ayrı olmak üzere çok kriterli optimizasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Çok kriterli optimizasyon işleminde kontrol faktörlerinin optimum seviyelerinin belirlenmesinde Taguchi Tabanlı Gri İlişkisel Analiz Yöntemi kullanılmıştır. Bu projede ayrıca kesim yüzeyleri üzerinde hasar incelemeleri taramalı elektron mikroskopu (SEM) yardımıyla gerçekleştirilmiştir.