Bayram U., Fidan M. A.(Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024
Gıda üretim tesisleri, belediye içme suyu tesisi ve
su arıtma sistemleri, tarım sektörü gibi özellikle sıvıların, bunun yanında
kombine et tesisleri, meyve üretim tesisleri gibi katı gıdaların da üretildiği
birçok alanda ürünlerin asitlik derecesi olan pH değeri ürünlerin sisteme
kazandırılmadan önce kontrol edilmesi gereken çok önemli bir unsurdur. Bu
değer, üründen ürüne değişmekte olup, 0-7 arası asidik, 7-14 arası ise bazik
olarak nitelendirilir. 7 nötr olarak kabul edilir ve saf suyun asitlik derecesidir.
Fermantasyon ile üretilen ürünlerin ise sürekli pH değeri kontrol edilmeli ama
fermantasyon kabı açılıp içine hava almamalıdır. Hava alması fermantasyon
sürecini bozmaktadır. pH değerini ölçen pH metre sensörü ise sürekli sıvının
içinde olmamalıdır. Ölçüm yapılacağı zaman sıvının içine sokulmalıdır. Projemiz
kapsamında gerçekleştirilecek 2 üründen birisi bu elektromekanik cihazın
tasarlanmasıdır. Fermantasyon kabının içine yerleştirilecek olan hareketli pH metre
ile, projemiz kapsamında gerçekleştireceğimiz ikinci ürün olan mobil uygulama
sayesinde bu hareketli pH metre kontrol edilip sıvıya daldırılacak, pH değeri
ölçüldükten sonra kablosuz iletişim ile mobil uygulamamıza bu değer aktarılacak
ve pH metre geri çekilerek sıvı içinden otomatik olarak çıkartılacaktır. Tüm
işlemler fermantasyon kabının içinde gerçekleşeceğinden kap hava almayarak
fermantasyon işleminin sekteye uğraması engellenmiş olacaktır. Üreteceğimiz bu
cihaz, açık şekilde de kullanılabilecek ve pH metreyi sıvının içine daldırıp
çıkartma işleminde insan faktörü ortadan kaldırılmış olacaktır.