SARIYER T. (Yürütücü), AKÇAL A., GÜNDOĞDU M. A.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2020
ÖZET
Bazı Yeni Biber Çeşitlerinin (Capsicum annuum L cv A30706 F1, Capsicum
annuum L cv Kılçık F1, Capsicum
annuum L cv Bitter F1) Bazı Önemli Kimyasal Özellikler Bakımından
Değerlendirilmesi
Daha kaliteli tarımsal
ürünler elde edilmesi yeni çeşitlerin geliştirilmesi ile yakından ilgilidir.
Yeni çeşitler yapılan ıslah programları sonucunda uluslararası kapsamda
gittikçe çoğalmaktadır. Capsicum annuum
L cv A30706 F1, Capsicum annuum L cv
Kılçık F1, Capsicum annuum L cv
Bitter F1 biber çeşitleri ülkemizde yeni geliştirilen tescilli biber çeşitlerimizdir.
A30706 F1 acı ve siyah renkli tatlı sivri biber, Kılçık F1 tatlı kıl biber,
Bitter F1 acı kıl biber özelliğindedir. A30706 F1 çeşitler arasında en yüksek
askorbik asit miktarına (216,35 mg/100g) sahip bulunurken, Bitter F1 çeşidi en
yüksek fenolik bileşik miktarına (63,69 mg GAE/100g) sahip bulunmuştur. Aroma
maddeleri yönünden A30706 F1 ve Kılçık F1 çeşitlerinde taze çimen benzeri
algılama oluşturan hexanal bileşiğinin, Bitter F1 çeşidinde ise hexanal ve
biber kokusu hissettiren E-2-tetradesenal bileşiklerinin major aroma
bileşenleri olduğu belirlenmiştir.
ABSTRACT
Some Important Chemical Characteristics of some new
pepper varieties (Capsicum annuum L
cv A30706 F1, Capsicum annuum L cv
Kılçık F1, Capsicum annuum L cv
Bitter F1)
Obtaining agricultural products with better quality is closely related
to the development of new varieties. New varieties are increasing gradually
internationally as a result of the breeding programs. Capsicum annuum L cv A30706 F1, Capsicum
annuum L cv Kılçık F1, Capsicum
annuum L cv Bitter F1 pepper varieties are our newly developed registered
pepper varieties in our country. Hexanal was found as major aroma component in A30706
F1 and Kılçık F1 pepper varieties which creates a sensory perception as fresh
grass. E-2-tetradesenal was found as major aroma component in Bitter F1 variety
which creates a sensory perception as smell of pepper.