Mobil Cihaz Kontrollü Yüksek Yapı Aerodinamik Test Kiti


Bayram U., Karlı Ö.(Yürütücü), Bayram B.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Mart 2025

Proje Özeti

      Güncel 2023 yılı verilerine göre insan nüfusu 8 milyarı geçmiş bulunmaktadır. Bu denli nüfusu besleyebilecek tarım ve mera arazilerinin ne kadar çok olması gerektiği düşünüldüğünde bu insanların yaşam alanlarının yatay mimari ile değil de dikey mimari ile olması gerektiği kaçınılamaz bir gerçektir. Ne kadar dar alana çok insan sığdırılabilirse dünyanın bu insanları besleyebilmesi hala sağlanabilecektir. Dikey mimari de ise yapılar planlanırken sadece yapısal sorunların çözümleri düşünülmemeli, çevresel faktörlerin de yapıya etkisi planlara dahil edilmelidir.  

      Rüzgar akışkandır ve çevresel etkenler yönü ve hızına etki etmektedir. Rüzgâra göre tasarım söz konusu olduğunda, bir bina çevresinden bağımsız düşünülemez. Komşu binalar ve arazi şartları önemli bir etki yaratır. Bu nedenle, bu rüzgar etkilerini bina üzerinde yaptığı aerodinamik etkiyi belirlemek için genelde rüzgar tüneli testi kullanılmaktadır. Rüzgarın hızı, yönü ve şiddeti her an değişmektedir. Rüzgarın yükü, hiç bitmeyen bir deprem gibi düşünülebilir. [2]

      Projemizde gerçekleştirilmesi planlanan rüzgar tüneli, uçak veya araba tasarımında kullanılan rüzgar tüneli değildir. Yapıların tasarımı için kullanılan rüzgar tünelleri tünel biçiminde değil, yapıların etrafına yerleştirilen rüzgar kaynaklarının kontrolü şeklindedir. Gerçekleştirilecek olan rüzgar tüneli sadece yüksek binaların tasarım şekillerini belirlemekte kullanılmayacak, yüksek olan anıtlar, ilan panoları vb. tüm yapıların maketlerinin testinde kullanılabilecektir.