Demirköprü Baraj Gölü’nde Kullanılan Uzatma Ağlarının Av Verimliliği ve Seçiciliklerinin Geliştirilmesi


Dereli H.(Yürütücü), Şen Y., Erdoğuş M.

TÜBİTAK Projesi, 2015 - 2016

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2015
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2016

Proje Özeti

Bu çalışmada Manisa ili Köprübaşı İlçesi’nde yer alan Demirköprü Baraj Gölü’nde ticari balıkçıların halihazırda kullandığı multifilament uzatma ağları (65, 70, 75, 80 mm göz genişliğine sahip) ile verimliliği artırmak üzere bu ağlara fanya donatılarak hazırlanmış alternatif ağların ticari değere sahip sazan (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758), sudak (Sander lucioperca Bogustkaya&Naseka, 1996) ve gümüşi havuz balığı (Carassius gibelio Bloch, 1782) üzerindeki seçicilik ve verimliliklerini belirlemek amaçlanmıştır.

Çalışmada Haziran 2015 - Kasım 2016 tarihleri arasında 45 avcılık denemesi gerçekleştirilmiştir. Av kompozisyonunda sazan baskın türdür ve onu ağırlık bakımından sırasıyla yayın (Silurus glanis Linnaeus, 1758) ve ot sazanı (Ctenopharyngodon idella Valenciennes, 1844) takip etmiştir. Toplam boyları 8 ile 87 cm arasında değişen 690 adet sazan yakalanmıştır. Seçicilik analizleri, SELECT metodu (Millar, 1992) esas alınarak GİLLNET (Constat, 1998) bilgisayar programı ile yapılmıştır. Seçicilik parametreleri, en düşük standart sapma değerini veren Normal Scale modeliyle hesaplanmıştır.

Birim av miktarı (BAVM) ve net gelir açısından 75 mm ağ göz genişliğindeki ağların (sade ve fanyalı) verimsiz, 65 mm’lik sade ağın en verimli olduğu belirlenmiştir. En verimli ağın (65 mm) asgari avlanabilir boy altındaki sazan bireylerini yüksek oranda (% 18,3) avladığı ve ağırlıkça % 5 olan yasal sınırı aştığı (% 9,6) belirlenmiştir.

Sade ağlara fanya ilave edilmesi, seçicilik açısından sazanın optimum yakalama boylarında düşüşe, yayılım değerlerinde ise genişlemeye sebep olarak ağların seçiciliğini olumsuz etkilemiştir. Verimlilik açısından ise iki ağ göz genişliğinde (75 ve 80 mm) hem birim av miktarı hem de net gelir açısından artış sağlanmıştır. Sade ve fanyalı ağların tümünün hedef türlerden sazan için asgari avlanabilir boy (40 cm) üzerinde optimum yakalama boyu verdiği ve sazan stoğunun devamlılığı açısından tehdit oluşturmadığı belirlenmiştir.