İnsansız Hava Aracı ve Derin Öğrenme Kullanılarak Farklı Sulama Yöntem ve Stratejileri Altında Yetiştirilen Çeltikte Yabancı Ot Tespiti


Çamoğlu G. (Yürütücü), Demirel K., Kızıl Ü., Uludağ A., Kahrıman F., Aksu S.

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2026

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Ekim 2023
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2026

Proje Özeti

Çeltik, büyük çoğunlukla anaeroboik koşullarda yetiştirilen ve sudaki oksijenden yararlanan bir bitkidir. Ancak, günümüzde yaşanılan iklim değişikliği sonucu oluşan kuraklık sebebiyle aerobik yetiştiricilik yoğun bir şekilde gündeme gelmiştir. Aerobik yetiştiricilikte kullanılan damla sulama yöntemi, yaşanılan verim kayıplarından dolayı halen kullanım alanı yaygınlaşamamaktadır. Bu verim kayıplarının öncelikli sebebi olarak damla sulamada baskılanamayan yabancı otlar olarak gösterilmektedir. Yabancı otları ortadan kaldırmak için daha fazla herbisit kullanılabilmekte bu da çeltik bitkisinin strese girmesine ve daha çok verim kaybına uğramasına yol açabilmektedir. Günümüzde çeltikte yabancı ot mücadelesinde insansız hava aracı (İHA) kullanılarak ilaçlama yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak söz konusu ilaçlama, oldukça yoğun bir şekilde ve alanın tamamı ilaçlanacak şekilde yapılmaktadır. Bu da hem göllendirme hem de damla sulamayla yetiştirilen çeltikte, çevresel açıdan da önemli zararlara neden olmaktadır. Bu durumda, çeltikte hem herbisit kullanımını azaltan hem de yabancı otları bertaraf ederek verim kaybına neden olan bu sorunun çözülmesi aerobik çeltik yetiştiriciliğinin yapılması açısından oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber İHA’lara takılan kameralardan alınan görüntülerin yapay zekayla işlenmesi konusu tarımda giderek yaygınlaşmaktadır. İHA’ya yerleştirilen multispektral ve RGB sensörlerden alınan görüntülerin uç yapay zekâ (edge artificial intelligence) destekli bir geliştirme kartı kullanarak gerçek zamanlı işlenmesiyle, çeltikte en büyük sorunlardan biri olan yabancı ot tür ve yoğunluklarının noktasal olarak tespit edilmesi amacıyla yapılacak bu çalışma, doğrudan uygulamaya aktarılabilecek bu detayda bir çalışmanın olmaması nedeniyle özgündür.

                2024 ve 2025 yıllarında Edirne İli, Enez İlçesi’nde tarla denemesi olarak yürütülecek bu çalışmada, farklı yöntem (göllendirme ve damla) ve farklı damla sulama düzeylerindeki (%150, %125, %100) yabancı ot gelişimini görmek amacıyla dört farklı sulama konusu ele alınacaktır. Çalışmada, toprak nemi, her parselin 15 cm ve 45 cm toprak derinliğine yerleştirilen sensörler ile uzaktan izleme sistemi yardımıyla anlık olarak takip edilecektir. Deneme öncesi kalibre edilen sensör verileri kullanılarak hesaplanan sulama suyu, otomasyon yardımıyla parsellere verilecektir. Çalışmada, multispektral ve RGB görüntüleme için İHA üzerine takılan kameralar kullanılacaktır. Görüntüler, büyüme dönemi boyunca yabancı otların gelişimlerini görmek için her hafta ve 3 farklı uçuş yüksekliğinde (30 m, 60 m ve 90 m) alınacaktır. Deneme parsellerinin bulunduğu alan dışında beş damla sulama ve beş de göllendirme sulama olmak üzere toplamda on farklı çeltik alanında da eş zamanlı olarak görüntüler alınacaktır. Çalışmada, derin öğrenme metodunda YOLOv3 algoritması kullanılarak model oluşturulacaktır. Bu modelin gerçek zamanlı çalıştırılması için İHA üzerine yerleştirilebilen geliştirme kartı (Jetson) konacak ve sistem hazır hale getirilecektir.

                Proje önerisi; sulama, bitki koruma, tarla bitkileri, yazılım, yapay zekâ, uzaktan algılama ve akıllı tarım konularını içine alan disiplinlerarası bir çalışmadır. Proje yönetimi, dört farklı kurumdan (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Afyonkarahisar Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM)) bahsi geçen konularda uzman farklı araştırmacılardan oluşturulmuştur. Bu anlamda, proje önerisinde; 4 Tarımsal Yapılar ve Sulama, 2 Bitki Koruma, 1 Tarla Bitkileri ve 3 Bilgisayar-Elektronik bölümlerinden araştırmacılara yer verilmiştir. Ayrıca çalışmada 1 doktora, 1 yüksek lisans ve 1 de lisans öğrencisi bursiyer olarak görev alacaktır.

                Bu çalışmadan elde edilecek sonuçların nitelikli yayın çıkarma, araştırmacı yetiştirme, yeni proje fikirleri ortaya çıkarma gibi yaygın etkilerinin yanı sıra, doğrudan uygulamaya aktarılacak bir proje olması niteliği taşıdığından önemli derecede yaygın etkisi olacaktır. Oluşturulacak sistemi (modelin içinde olduğu gerçek zamanlı işleyen) içinde barındıran İHA sayesinde, çeltik tarlası hızlıca taranıp yabancı otlar tür ve yoğunluklarına göre koordinatlı olarak tespit edilecek ve elde edilen bu veriler ilaçlama için kullanılacak İHA’ya anlık olarak iletilerek noktasal ilaçlama yapılabilecektir. Bu sayede, aerobik çeltik yetiştiriciliğinde sorun olarak ortaya çıkan yabancı ot mücadelesi daha kolay yapılabilecek, damla sulama ile çeltik yetiştiriciliğinin su tasarrufu açısından kazanımları sağlanmış olacak, ilaçtan ve zamandan ciddi oranda tasarruf sağlanacak, diğer yetiştiricilik alanlarına ve çevreye olabilecek olumsuz etkileri azaltılmış veya bertaraf edilmiş olacak ve ülkemizdeki akıllı tarım anlayışının gelişmesine katkı sağlayacaktır.