Çanakkale'deki İşletmelerde Grişimci Profilinin Derinlemesine Analizi


ÖRNEK A. Ş. (Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2008 - 2011

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Nisan 2008
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2011

Proje Özeti

01 Nisan 2008 Tarihinde yürütücüsü olarak başlattığım, “Çanakkale’deki İşletmelerde Girişimci Profilinin Derinlemesine Analizi” adlı proje çerçevesinde ağırlıklı olarak nitel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Proje bütçesinde öngörülen giderin yarısı kullanılmıştır.

Proje’nin amacına uygun olarak gerçekleştirilen faaliyetleri ana hatlarıyla aşağıda olduğu şekliyle özetlenebilir:

·      Girişimcilikle ilgili literatür taraması yapılmıştır.

·      Çanakkale’deki işletmelerle ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşülmüştür.

·      Çanakkale’de Aynalı Çarşı esnafıyla görüşülmüştür.

·      Çanakkale’de Biga esnafıyla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

·      Büyük işletmelerden seçili örneklerle mülakatlar yapılmıştır.

·      Biga Değerleri Sempozyumu’na bildiri hazırlanmıştır.

·      Liderlik, yenilikçilik ve kişisel özelliklere ilişkin soru kağıdı geliştirilmiştir.

Öncelikle Sivil Toplum Kuruluşları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları, Merkezi Yönetim Birimleri ile iletişime geçilmiştir. İkincil Nitelikteki verilerin toplanmasına çalışılmıştır. Benzer çalışmalarda izlenen yollar konusunda “akran denetimine” ve uzman görüşü alınmıştır. Ziyaret edilip görüşülen kurum, kuruluş ve kişiler şunlardır:

Ø Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası,

Ø Çanakkale Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği,

Ø Çanakkale Ticaret Borsası,

Ø Biga Ticaret ve Sanayi Odası,

Ø Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası,

Ø İÇDAŞ,

Ø KALESERAMİK,

Ø DOĞTAŞ,

Ø Biga’da mikro girişimci olarak ayakkabıcı esnafı,

Ø Çanakkale’de mikro girişimci olarak perakendeci esnafı,

Proje içeriğine uygun olarak iş adamı ve esnaflarla yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Ön çalışma niteliğinde Biga ölçeğinde esnafın iş yapma biçimini tartışmaya açacak bildiri çalışması ortaya konulmuştur. Bu çalışma ağırlıklı olarak girişimcilerin geçmiş tecrübeleri, iş yapış biçimleri işadamları ve esnaflarla yapılan mülakatlardan edinilen bilgilere dayandırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Çanakkale’nin Değerleri Sempozyumu çerçevesinde, Biga Değerleri Sempozyumu’nda sunulmuş ve basılmıştır. Yayınlanan bildiri, “Geleneksel ve Modern Çizgileriyle Biga’da Ticaret Yapma Anlayışı” başlığını taşımaktadır.

Projeye ilişkin ayrılan bütçenin sınırlılığından dolayı, öncelikle projenin örneklemini oluşturan girişimcilerden destek istenmiştir.  Proje çerçevesinde destek sağlayacağı düşünülen kurum ve kuruluşlar, yaşanan ekonomik krizi gerekçe göstererek maddi destekte bulunamayacaklarını bildirmişlerdir. Araştırma projesinde belirtilen demirbaşlar sağlanamadığı için araştırmacının profesyonel olmayan kişisel olanakları çerçevesinde mülakatlar yürütülmüştür.  

Çalışma kapsamında saha ziyaretleri, yüz yüze yapılan görüşmeler bir bildiri yapılmasına olanak sağlamıştır. Araştırmanın nicel boyutunu oluşturan daha kapsamlı bir örneklem kütlesini içerecek anket uygulaması gerçekleştirilememiştir. Bu aşamaya kadar yapılan çalışmada işin ikincil veriler ve ölçüm aracı geliştirme boyutları gerçekleştirilmiştir. Daha sonra yapılacak araştırmalarda geliştirilen girişimci özellikleri, liderlik, yenilikçilik ve stratejiye bakış açıları ölçülebilir ve bunlar arasındaki ilişkiler test edilebilir.

Komisyon’unuzun Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında sağladığınız destek için teşekkür eder; sonuç raporunun kabulünü saygılarımla bilgilerinize arz ederim.