Lapseki Yöresinde çöğür GF 677 ve Replantpac Rootpac R anacı üzerine aşılı Sırrı şeftali genotipinde kalite ve aroma bileşenlerinin belirlenmesi


Creative Commons License

GÜR E. (Yürütücü), ŞEKER M., GÜNDOĞDU M. A., YILMAZ N.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Diğer, 2022 - Devam Ediyor

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Destek Programı: BAP Diğer
  • Başlama Tarihi: Kasım 2022
  • Bitiş Tarihi: Devam ediyor

Proje Özeti

  • Şeftali, Rosales takımının, Rosaceae familyasına ait bir meyve türüdür. Şeftali yetiştiriciliği, ülkemizin farklı ekolojik bölgelere sahip olması gibi faktörler nedeniyle Türkiye'de ve dünyada meyve üretiminde giderek önem kazanmaktadır. Şeftali yetiştiriciliğinde pek çok amaçlar için anaç kullanımı yoluna gidilmektedir. Özellikle kullanılan anacın, çeşidin meyve verimine, meyve kalitesine ve birçok özellik üzerine etkili olduğu ve anacın bu karakterlerini üzerine aşılı çeşide de yansıdığı yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Bu çalışmada, “Lapseki Şeftalisi” adı ile coğrafi işareti tescili sağlanan ancak henüz genotip olarak yetiştiriciliği yapılan ve çok geç zamanda olgunlaştığı için yetiştiriciliği yörede önem kazanmaya başlamış olan Sırrı yerel şeftali tipinde farklı anaçların meyve pomolojisine, kalitesine ve aroma bileşen kompozisyonuna etkilerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında 3 farklı anaç (çöğür, GF677 ve Replantpac (Rootpac R)) üzerine aşılı “Sırrı” şeftali genotipi ile tesis edilmiş bahçelerden hasat edilen meyvelerde meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığı, çekirdek eni, çekirdek boyu, çekirdek ağırlığı, meyve eti oranı, meyve eti sertliği, meyve kabuk ve et rengi (parlaklığı, hue ve chroma değerleri), suda çözünebilir madde miktarı, meyve pH’sı, titre edilebilir asitlik, toplam fenolik bileşen miktarı ile aroma bileşen kompozisyonunu belirlemek için analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda her üç anaç üzerinde yetiştirilen Sırrı tipinin meyveleri arasında birçok parametrenin istatistiksel anlamda önemli çıktığı gözlenmiştir. Genel itibariyle Sırrı tipinin GF-677 ve çöğür anacında yetiştirildiği takdirde meyveleri daha iri, daha ağır, daha parlak kabuklu olduğu saptanmıştır.