Çavuş H.(Yürütücü), Yavuz S., Avcı S. N., Aktaş Ö., Aksu C., Erginal A. E.
Türkiye Ulusal Ajansı, 2024 - 2025
Her yıl gıda tüketimi amacıyla üretilen gıdanın üçte biri, yaklaşık 1,3 milyon tona karşılık gelen miktarı sofralarımıza
ulaşmadan kayba uğramakta ya da israf edilmektedir.
Her yıl küresel düzeyde yaklaşık 931 milyon ton gıda israf edilmekte, bir başka deyişle çöpe gitmektedir. Bu küresel gıda
üretiminin %17’sinin çöpe gidebileceği anlamına gelmektedir ki, bu miktarın %61’i evsel, %26’sı gıda servisi ve %13’ü
perakende sektörü kaynaklıdır.
Gıda kaybı ve israfının, işin ekonomik tarafı bir kenara bırakılsa dahi, ulusal ve küresel ölçekte atık yönetim sistemleri üzerine
ciddi yük getirdiği, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilikle yakından ilişkili olduğu ve en önemlisi de gıda
güvensizliğini arttırdığı bilinen ve yadsınamaz bir gerçektir.
Bu durumdan hareketle sınırlı kaynaklarımıza olan ihtiyaç artırmış ve doğal kaynaklarımızı daha verimli kullanma ihtiyacımız
doğmuştur. Atıkların bilinçli bir şekilde yönetilmesi kaçınılmaz olduğundan, geri dönüşüm ve geri kazanım olmaksızın
bertaraf edilen atıklar, hem çevresel boyutta hem de enerji kaynağı kayıpları anlamında dünyamızı tehdit etmektedir. Bizler
bu proje ile birlikte tüm dünyada ortak bir sorun haline gelen atıklar konusunda ve başta organik atıklar olmak üzere
gençlerimizi, halkımızı ve yerel yönetimlerimizi çevreye karşı daha duyarlı hale getirmek en büyük amacımızdır.
Bizler bu proje ile birlikte 8 farklı şehirde birbirinden farklı 1000'e yakın öğrenciye ve uygulamalı eğitimlerle halk
pazarlarındaki 100'lerce vatandaşımıza başta sııfır atık ve akabinde organik atıklara yönelik eğitimler verilerek gıda israfını
en aza indirmeyi, çevreyi korumayı ve bunları yaparken de en çevre dostu yöntemleri kullanarak neler yapılabileceğini ve
nasıl yapılabileceğini anlatmak bizlerin ve tüm insanlığın ortak bir arzusudur.