Deniz/Okyanus Yüzeyindeki Petrol Türevi, Yağlı Madde ve Organik Çözgen Kirleticilerini Seçici Bir Şekilde Temizlemek İçin CO2 Ortamında Melamin Sünger/Alkoksisilan/Halloysit Nanotüp Kompozit Sorbent Materyallerinin Hazırlanması


Duman O.(Yürütücü), Cengiz U., Tunç S.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mart 2022
  • Bitiş Tarihi: Mart 2024

Proje Özeti

Deniz ve okyanuslarda kimyasal taşıyan tankerlerde meydana gelen kaza veya petrol platformlarında meydana gelen sızıntılardan dolayı su yüzeyinde kalıcı ve mobil kimyasal birikmesi, dünyamızda son 20 yılda ciddi anlamda felaketlere neden olmuştur. Bu felaketlerin suda yaşayan canlı türleri ve dolaylı olarak da insan sağlığı üzerinde ciddi zararları olmuştur. Su yüzeyinde biriken kimyasalların hızlı ve etkili bir şekilde temizlenmesi sürdürülebilir çevre açısından çok önemlidir. Su yüzeyinde biriken petrol türevi vb. kimyasalları seçici olarak hızlı bir şekilde sorplayabilen, sıkıştırma işlemi ile bunları kolaylıkla desorbe ederek bu kimyasalların tekrardan kullanılabilmesine imkan sağlayan yeni bir sorbent materyalinin hazırlanması son derece önemlidir. Bu amaçla, son yıllarda gözenekli yapıların modifikasyonları ile yeni sorbent materyallerinin hazırlanmasına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Modifikasyonlar, gözenekli yapıyı su iten ama yağ ve türevlerini seven malzemelerle modifiye edilmesi esasına dayanır. Burada kritik nokta, boşluklu yapının tüm yüzeyinin homojen ve mekaniksel olarak dayanıklı bir şekilde kaplanmasıdır. Yapının kaplamasında farklılıklar olması durumunda, sorbent materyali sudaki petrol türevleri, yağlı maddeler ve organik çözgenler gibi kirleticileri seçici bir şekilde uzaklaştırmaz ve aynı zamanda, kirletici madde ile birlikte suyu da sorplar. Bu sebeple, gözenekli bir yapının kaplanması işlemi son derece önemlidir.

Önerilen projede gözenekli yapının modifikasyonu problemlerinin üstesinden gelmek ve homojen bir kaplama ortamı sağlamak için sıvı ve süperkritik CO2 (skCO2) ortamları seçilmiştir. Bu proje, ilk defa sıvı ve skCO2 ortamında farklı alkoksisilanlar ile modifiyeli halloysit nanotüp malzeme üretimi açısından, üretilen malzemenin cam ve melamin sünger yapılarına sıvı CO2 ortamında drenaj tekniği ile kaplanması açısından ve ayrıca, halloysit nanotüplerin modifiyesinde kullanılacak olan alkoksisilanların sahip olduğu karbon zincir uzunluğunun ve fonksiyonel grup türünün üretilecek olan yeni sorbent materyallerinin karakterizasyon ve performans özellikleri üzerindeki etkilerinin sistematik bir biçimde incelenecek olması açısından özgündür.

Halloysit nanotüplerin modifiye edilmesi ile oluşan organik/inorganik hibrit yapılar, CO2 içerisinde yüksek basınçta kaplama reaktöründeki melamin sünger içerisine aktarılıp boşluklu yapının tüm yüzeyinin homojen olarak kaplanması sağlanacaktır. Kaplama sonrasında CO2 atmosfere salındığı zaman, melamin sünger tamamen kaplanmış ve ilave saflaştırma ve kurutma gibi işlemlere gerek kalmadan kullanılmaya hazır hale gelecektir. Böylece yapılacak denemelerde ilave kimyasallar kullanılmamış olacak ve çevreci bir uygulama ile katma değeri yüksek bir malzeme geliştirilmiş olacaktır.

Proje, Akdeniz Üniversitesi’nde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde gerçekleştirilecektir. Proje ekibinde yağlı madde-su ayrımı için seçici sorbentlerin hazırlanması, yüzey modifikasyonları ve karakterizasyonları ve killer gibi konularda uzman Prof. Dr. Osman Duman (Akdeniz Üniversitesi, Kimya Bölümü) yürütücü olarak, Prof. Dr. Sibel Tunç (Akdeniz Üniversitesi, Kimya Bölümü) araştırmacı olarak ve uzmanlık alanı skCO2 ortamında sentez, kaplama ve yüzey modifikasyonları ve karakterizasyonları olan Doç. Dr. Uğur Cengiz (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü) araştırmacı olarak bulunmaktadır. Önerilen bu projede birer adet lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile bir adet doktora sonrası araştırmacı yetiştirilmesi planlanmaktadır.

Proje sonucunda en az 3 adet Q1 sınıfı dergilerde makale yapılması ve uluslararası bir patent alınması hedeflenmiştir. Tüm hedeflerimiz başarı ile sonuçlanırsa, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında destek mektubu aldığımız deniz yüzeyi temizleme firması ile anlaşma yapıp öncelikle laboratuvar ölçekli ve sonrasında endüstriyel ölçekli kalıcı ve mobil kimyasalları su ortamından seçici bir şekilde emerek uzaklaştırabilen yeni bir sorbent materyalinin ticarileştirilmesi çalışmaları yapılacaktır.