Determination Quorum Quenching Activity of White Cheese Isolated Lactic Acid Bacteria


İpek D., Adsız Z. N.(Executive)

TUBITAK Project, 2023 - 2023

  • Project Type: TUBITAK Project
  • Begin Date: January 2023
  • End Date: November 2023

Project Abstract


Çalışma, fermente bir ürün olan beyaz peynirden elde edilmiş, mikrobiyotasında bulunan Laktik asit Bakterileri (LAB) kullanılarak elde edilen metabolitlerin bakteriyel iletişim sistemi olan Quorum Sensing (QS) sinyallerinden kısa zincirli AHL’ler üzerine quorum quenching (QQ) ve antitümör etkinliğinin tespitini hedeflemiştir. Kısa zincirli AHL QS sinyalleri üzerine QQ etkisinin belirlenmesi için Chromabacterium violaceum CV026 biyosensör kültürü kullanılırken; pestisit olarak kullanılabilirliğinin tespiti için kullanılan patates disk çalışmalarında Agrobacterium tumefaciens A136 kullanılmıştır. Elde edilen ve laktik asit bakterisi olarak tanımlanan izolatların hepsinin (21) ürettiği metabolitlerin kısa zincirli AHL’ler üzerine QQ etkisinin bulunduğu tespit edilirken, aynı izolatların %38,09’unun (8/21) metabolitlerinin antitümör özelliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Tüm metabolitlerin, Esherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 6538 P, Micrococcus luteus ATCC 4698 ve Listeria monocytogenes ATCC 7644 bakterileri üzerine antibakteriyel özellikleri olduğu da tespit edilmiştir. Laktik asit bakterileri tarafından üretilen metabolitlerin QQ ve antibakteriyel etkileri ile gıda endüstrisinde koruyucu ve/veya yüzey dezenfektanı olarak kullanılabilme potansiyeli olduğu tespit edilirken; metabolitlerin yalnızca 8 tanesi antitümör özelliği ile tarım uygulamaları sırasında doğal pestisit olarak kullanılabilme potansiyelinin olduğu tespit edilmiştir.