TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2021
Lizozim ticari olarak değerli bir enzim olup, günümüzde çeşitli gıdalarda doğal bir antimikrobiyal ajan olarak, peynir, bira ve şarap üretiminde koruyucu ya da mikrobiyal prosesleri kontrol etmek amacıyla kullanılmaktadır. Lizozim, yumurta beyazında (toplam yumurta beyazı proteinlerinin %3,5'i) oldukça fazladır ve tavuk yumurtası albümini günümüzde bu enzimin temel ticari kaynağıdır. Yumurta beyazından lizozim izolasyonu/ayrımı için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ancak yöntemlerin sadece bir kısmı ticari ölçekte uygulanabilir nitelik taşımaktadır. Firmamız bu proje kapsamında yumurta beyazından lizozim elde etmek için, tam otomatik bir üretim hattı tasarlamak ve imal etmek istemektedir.