Bazı Biyoteknolojik Uygulamalar İçin Bakteriyal Levan Üretimi ve Optimizasyonu


Hacıoğlu Doğru N. (Yürütücü), Öztürk F.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2022
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2023

Proje Özeti

Kimyasal antimikrobiyal ajanların yaygın kullanımı gıda, kozmetik, ambalaj, boya, tekstil gibi birçok sektörel faaliyette karşımıza çıkmaktadır. Hastane, otel, kreş, gibi ortak kullanım alanı olan yerlerde bulaşıcı hastalığa yakalanma olasılığını artıran kumaşlarda antimikrobiyal uygulamalar vazgeçilmez hale gelmiştir. Ayrıca gıdaların raf ömrü, kalitesi ve ambalajlanması başta olmak üzere boya endüstrisi gibi bir çok üretim seltöründe antimikrobiyal film üretimi önem arzetmektedir. Levan termalstabilite, elastisite, yüksek biyolojik aktivitesi, düşük toksistes gibi özellikleri sebebiyle teksil ürünlerinde ve koruyucu film olarak çeşitli alanlarda kullanım alanı bulmalıdır. Buna karşın literatürde tekstil ürünlerinde uygulama görmüş tek biyopolimer kitosan olup levan ile alakalı literatür bilgisi oldukça sınırlıdır.
Mikrobiyal levan sakkaroz içeren üretim ortamlarında, Bacillus subtilis, Bacillus polymyxa, Aerobacter levanicum, Streptococcus sp., Pseudomonas sp., Corynebacterium  laevaniformans,  Zymomonas  mobilis gibi  çeşitli mikroorganizmalar tarafından üretildiği bilinmektedir (Bergey vd., 1989). Biyoteknolojik üretimlerde mikroorganizma seçimi, düşük substrat maliyeti ve fermantasyon yönteminin seçimi proseslerin ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi için önemli parametrelerdir. Biyolojik aktivitesi yüksek, üstün fizikokimyasal özelliklere sahip bakteriyal levanın kültüre dayalı yüksek verimde üretim koşullarınn tanımlanması önem arz etmektedir. 
Bu sebeple gerçekleştirilmesi planlanan projede farklı toprak bakterilerinden levan üretme potansiyeline sahip izolatlar belirlenecek, elde edilen levanların karakterizasyonunun ardından, bu izolatların farklı fiziksel ve çevresel koşullar altında kültürel olarak levan üretim süreçlerinin optimizasyonu gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte tekstil endüstrisinde levan polimerinin kullanılabilme potansiyelini ortaya koymak için antibakteriyal etkinliği ve antifungal film oluşturma potansiye tez kapsamında ortaya konacaktır.