Karadeniz’in Farklı Bölgelerinde Yakalanan Deniz Salyangozu (Rapana venosa Valenciennes, 1846)’nun Besin Kompozisyonu ve Sağlık Risk Değerlendirmesi


Bayraklı B.(Yürütücü), Yiğit M.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2021 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Eylül 2021
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2023

Proje Özeti

Deniz salyangozu (Rapana venosa, Valenciennes, 1846), başta Asya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde canlı, taze et, taze dondurulmuş, pişmiş dondurulmuş, konserve ve turşu formlarında sevilerek tüketilmektedir. Özellikle Karadeniz ve Marmara Denizi’nde yoğun stoklar halinde bulunmaktadır. Ancak ülkemiz toplumunda deniz salyangozlarının tüketim alışkanlığı sınırlıdır. Bu nedenle önemli bir ihracat kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak sadece dış pazar talebine bağlı olarak yapılan üretim bazı riskler taşımakta ve özellikle yerli ve milli üretimin önü kesilmektedir. Bir iç piyasanın oluşturulabilmesi için, deniz salyangozunun besin bileşimi ve oluşabilecek tüketici risklerinin sağlık risk analizleriyle halkımıza tanıtılması gerekmektedir. Bu amaçla, Karadeniz’in kuzeyinde ve güneyinde farklı istihsal alanlarında örneklemelerle hem deniz salyangozlarının besinsel içerikleri takip edilecek hem de avlandıkları bölge farklılıkları arasında amino asit ve yağ asitleri yönünden besin değerlendirmeleri ve ağır metal yükü açısından sağlık risk analizleri belirlenecektir.

Karadeniz bölgesinin genelini temsil edebilecek düzeyde ilk defa farklı istihsal alanlarından avlanan deniz salyangozunun besin kompozisyonu, aminoasit ve yağ asitleri ile element içerikleri tespit edilerek, uluslararası literatüre oldukça geniş kapsamlı bilimsel bir çalışma sunulacaktır. Ayrıca, elde edilen sonuçların analizleri ile deniz salyangozlarının tüketim risk ve stratejileri şekillendirilecektir.