GÜR E. (Yürütücü), ŞEKER M., GÜNDOĞDU M. A., YILMAZ N.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, BAP Diğer, 2022 - Devam Ediyor
-
Proje Türü:
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
-
Destek Programı:
BAP Diğer
-
Başlama Tarihi:
Kasım 2022
-
Bitiş Tarihi:
Devam ediyor
Proje Özeti
- Şeftali, Rosales takımının, Rosaceae familyasına ait bir meyve türüdür. Şeftali
yetiştiriciliği, ülkemizin farklı ekolojik bölgelere sahip olması gibi faktörler nedeniyle
Türkiye'de ve dünyada meyve üretiminde giderek önem kazanmaktadır. Şeftali
yetiştiriciliğinde pek çok amaçlar için anaç kullanımı yoluna gidilmektedir. Özellikle
kullanılan anacın, çeşidin meyve verimine, meyve kalitesine ve birçok özellik üzerine etkili
olduğu ve anacın bu karakterlerini üzerine aşılı çeşide de yansıdığı yapılan çalışmalar ile
kanıtlanmıştır. Bu çalışmada, “Lapseki Şeftalisi” adı ile coğrafi işareti tescili sağlanan ancak
henüz genotip olarak yetiştiriciliği yapılan ve çok geç zamanda olgunlaştığı için yetiştiriciliği
yörede önem kazanmaya başlamış olan Sırrı yerel şeftali tipinde farklı anaçların meyve
pomolojisine, kalitesine ve aroma bileşen kompozisyonuna etkilerinin belirlenmesi amacıyla
gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında 3 farklı anaç (çöğür, GF677 ve Replantpac
(Rootpac R)) üzerine aşılı “Sırrı” şeftali genotipi ile tesis edilmiş bahçelerden hasat edilen
meyvelerde meyve eni, meyve boyu, meyve ağırlığı, çekirdek eni, çekirdek boyu, çekirdek
ağırlığı, meyve eti oranı, meyve eti sertliği, meyve kabuk ve et rengi (parlaklığı, hue ve
chroma değerleri), suda çözünebilir madde miktarı, meyve pH’sı, titre edilebilir asitlik,
toplam fenolik bileşen miktarı ile aroma bileşen kompozisyonunu belirlemek için analizler
gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda her üç anaç üzerinde yetiştirilen Sırrı tipinin
meyveleri arasında birçok parametrenin istatistiksel anlamda önemli çıktığı gözlenmiştir.
Genel itibariyle Sırrı tipinin GF-677 ve çöğür anacında yetiştirildiği takdirde meyveleri daha
iri, daha ağır, daha parlak kabuklu olduğu saptanmıştır.