TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2022
Lizozim ticari olarak değerli bir enzim olup, günümüzde çeşitli gıdalarda doğal bir antimikrobiyal ajan olarak, peynir, bira ve şarap üretiminde koruyucu ya da mikrobiyal prosesleri kontrol etmek amacıyla kullanılmaktadır. Lizozim, yumurta beyazında (toplam yumurta beyazı proteinlerinin %3,5'i) oldukça fazladır ve tavuk yumurtası albümini günümüzde bu enzimin temel ticari kaynağıdır. Sıvı lisozim kurutularak stabil hale getirilmekte ve 24 ay raf ömrüne sahip olmaktadır. Proseste kurutma amacıyla püskürtmeli kurutucular kullanılmaktadır.
Proje kapsamında, ülkemizde ilk defa, sıvı lizozim ürününden doğrudan toz lizozim ürünü eldesine yönelik tam otomatik sprey kurutucu hattı tasarımı ve imali gerçekleştirilecektir.