Çanakkale İlinde Satışa Sunulan Tavuk Etlerinde Salmonella spp Varlığı ve Bu İzolatların Antibiyotik Duyarlılığının Araştırılması


Hacıoğlu Doğru N. (Yürütücü), Başaran E.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2022
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2023

Proje Özeti

Gelişen teknolojinin beraberinde gıda hijyeni ve güvenirliliği paralel olarak ilerlemelidir. Doğru beslenme ve sağlıklı beslenme arasındaki o ince çizginin korunması için gıda hijyeninin en yüksek kalitede olması ve hassasiyetle incelenmesi gerekmektedir. Tüketilen et ve et ürünleri için, satışa sunulan tavuk etlerinin tezgahlarda bekleme süresi oldukça önemlidir (Vural ve ark., 2006).
Bu çalışmada Çanakkale ilinde satışa yapılan 5 farklı firmadan temin edilen tavuk etlerinin (50 adet göğüs, 50 adet but, 50 adet kanat eti) mikrobiyolojik kalite parametreleri incelenecektir. Mikrobiyal aktivite incelenmesinin amacı tüketilen et üzerinde artış gösteren mikroorganizmaların kontrolsüz ve hijyen koşulları ihmali sonucunda oluşabilecek patolojik ve tavuk tüketiminde çok sık rastlanan gıda zehirlenmeleri göz önüne alınmasıdır.
Başta detaylı incelemeler yaparak mikrobiyal yük durumu ve biyofilm oluşumları incelenecektir. Spesifik agarlar kullanarak tavuk etinde artış gösteren ve gıdada asla bulunması tolere edilemeyecek kanatlı etleri ile ilgili mikrobiyolojik kriterleri olan ve 25g tavuk etinde bulunmaması gereken Salmonella spp. varlığı incelenecektir. Mikroorganizma çeşitliliğine fazla açık olan ve besin değeri her canlı için oldukça zengin olan tavuk etinde olmaması gereken mikroorganizma grupları bulunmaktadır ve varlığı önemli bir gıda hijyen eksikliğidir. Bununla birlikte elde edilen mikrobiyal izolatların enzimatik aktiviteleri, antibiyotik duyarlılığı da ortaya konarak virülans özellikleri hakkında bilgi elde edilmeside amaçlanmaktadır.