Farklı Polisaj İşlemleri Uygulanan Geçici Restorasyon Materyallerinin Yüzey Pürüzlülüklerinin Karşılaştırılması


Creative Commons License

Aydoğdu H. M., Yıldız P., Güneş Ünlü D.

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Uluslararası Kongresi’, Kayseri, Türkiye, 26 Şubat - 29 Mart 2020, ss.367

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kayseri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.367
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Amaç:

Bu çalışmanın amacı üç farklı yöntemle yüzey bitirme ve polisaj işlemi uygulanan geçici restorasyon materyallerinin yüzey pürüzlülüklerinin karşılaştırılmasıdır.

Gereç ve Yöntem:

Self-cure bis akrilik rezin (n=30), self-cure PMMA (n=30) ve prefabrike PMMA Cad/Cam bloğu (n=30) olmak üzere üç farklı sabit geçici restorasyon materyali kullanılarak, 15x18mm boyutlarında ve 2mm kalınlığında örnekler oluşturuldu. Örnekler polimerizasyonun tamamlanması amacıyla distile su içinde 24 saat bekletildikten sonra mavi kuşak hard frezle 60 saniye kaba tesviye; 180 ve 600 grid zımparalar ile 30’ar saniye kaba polisaj uygulandı. Daha sonra farklı yüzey işlemleri için üçer gruba ayrıldı (kontrol grubu, TDV Diamond Gloss ve Platon Polishing Paste) ve numaralandırıldı (n=10). Polisaj gruplarında her örnek için angldruva ve keçe uç kullanılarak 5.000 devirde 30 saniye polisaj işlemi uygulandı. Ardından örnekler ultrasonik temizleyici cihazda distile su kullanılarak 90 saniye temizlendi. Sonrasında tüm örneklere profilometre ile yüzey pürüzlülüğü ölçümü uygulandı. Elde edilen veriler SPSS 15 paket program ile iki yönlü ANOVA testi uygulanarak istatistiksel olarak değerlendirildi.

Bulgular:

Farklı geçici restorasyon materyallerinden ölçülen pürüzlülük değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Pürüzlülük değerleri yüksekten düşüğe doğru sırasıyla self-cure PMMA, Self-cure bis akrilik rezin ve prefabrike PMMA Cad/Cam bloğu olarak ölçülmüştür. Kullanılan polisaj patları birbiriyle ve kontrol grubuyla karşılaştırıldığında fark istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir.

Sonuç: 

Geçici restorasyon materyallerinin yüzey pürüzlülüğü değerleri materyale göre farklılık göstermektedir. Test edilen materyaller arasında en fazla pürüzlülük self-cure PMMA ‘da görülmüştür. Kullanılan polisaj patları arasında pürüzlülük üzerine etkisi bakımından bir fark bulunmamıştır.