Çiğ Sütlerde Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz Üreten Enterobacterales Suşları ve Biyofilm Özellikleri


ÖZDİKMENLİ TEPELİ S., Tosun M., Taylan G., Kaya B., İPEK D., DEMİREL ZORBA N. N.

1. Ulusal Tek Sağlık Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 21 - 23 Kasım 2019, ss.64

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.64
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İlk antibiyotik penicilini keşfeden Alexander Fleming, 1945 Nobel Ödülü konuşmasında bizleri bakterilerin bu değerli ilaçlara karşı dirençli olabileceğine karşı uyarmıştır. Antibiyotikler insanların tedavisinde olduğu kadar hayvanların tedavisinde de kullanılmaktadır.1997 yılında ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk olarak antimikrobiyal dirençli (AMR) patojenlerin çiftlik hayvanlarında kullanılan antimikrobiyallerden dolayı gıda üretim zinciri vasıtası ile insanlara transfer olabileceğini ifade etmiştir. Süt hayvancılığı yetiştiriciliğinde antibiyotik en fazla mastitis hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. İyi yönetilemeyen tedavi süreçleri sonucunda hastalık etmeni mikroorganizmalar kullanılan antibiyotiğe direnç geliştirmektedir. Biyofilmlerin direnç genlerinin aktarılmasında önemliroloynadıkları belirtilmiştir.Buyapıların oluşumu, özellikle süt endüstrisinde ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı çiğ sütlerden izole edilmiş Enterobacteriales suşlarında genişlemiş spektrumlu betalaktamaz varlığı ve suşların biofilm özelliklerini belirlemektir.