Farklı Su Aktivitesine Sahip Çeşitli Gıdalarda Küf ve Maya Yükünün Belirlenmesi İçin Kullanılan DRBC ve DG18 Besiyerlerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması


Kaya B., Demirel Zorba N. N.

Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, cilt.8, sa.2, ss.206-214, 2018 (Hakemli Dergi)

Özet

Maya ve küfler çürüyen bitki materyali, hava ve toprakta oldukça yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Gıda işleme sırasında bu mikroorganizmaların ürüne bulaşması ciddi kayıplara neden olmaktadır. Bundan dolayı gıdanın florasında bulunan küf ve mayaların tespit edilmesi önemlidir. Günümüzde bu amaçla yaygın olarak kullanılan besiyerleri Dichloran Rose Bengal Chloramphenicol (DRBC) agar ve Dichloran %18 Glycerol (DG18) agardır. Bu çalışmada DRBC agar ve DG18 agar besiyerlerinin performansı üç farklı grupta su aktivitesine sahip 43 adet gıda örneğinin küf ve maya florasının belirlenmesinde yayma plak yöntemine göre ekim yapılarak alınan sayım sonuçları koloni büyüklükleri ve çeşidi değerlendirilerek bu besiyerlerinin performans karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan istatistiksel analize göre DRBC agar ve DG18 agar besiyerlerinden tespit edilen küf-maya sayıları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Fakat tüm gıda gruplarına ait petri kaplarının morfolojik olarak karşılaştırılmasında küf ve maya kolonilerinin büyüklüğü ile küf çeşitliliğinin DRBC agar besiyerinde daha fazla olduğu görsel olarak tespit edilmiştir.