ANTİMİKROBİYAL AJAN OLARAK Metschnikowia pulcherrima


Kaya B., Çelebi Uzkuç N. M., Kırca Toklucu A., Yüceer Y.

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TRAKYA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ V. LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ KONGRESİ 2021, 04 Kasım 2021 - 05 Mayıs 2022, ss.38

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Sayfa Sayıları: ss.38
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Metschnikowia cinsine ait Metschnikowia pulcherrima, olgunlaşmış meyvelerden, üzümlerin yüzeyinden ve spontan fermantasyonundan izole edilen non-Saccharomyces bir maya türü olup, bakterilere, özellikle de maya ve küflere karşı güçlü antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. M. pulcherrima’nın farklı gıdalardaki Alternaria alternata, Penicillium digitatum, Penicillium expansum, Botrytis cinerea, Aspergillus niger, Fusarium oxysporum, Aspergillus parasiticus gibi önemli fungal patojenlerin gelişimini inhibe ettiği saptanmıştır. Bundan dolayı, özellikle meyvelerin hasat öncesi ve sonrası fungal gelişiminin kontrol altına alınmasında, M. pulcherrima biyokontrol ajanı olarak kullanılmaktadır. M. pulcherrima türünün antimikrobiyal etkisi çoğunlukla “pulcherrimin” adı verilen kiremit kırmızısı pigmentin üretimi ile ilişkilendirilmektedir. Pulcherriminic asidin dört oksijen atomunun, iki demir atomu ile birleşmesiyle oluşan pulcherrimin pigmenti, suda az çözünmekte olup, güçlü alkali ve konsantre sülfirik asitte çözünmektedir. Pigment üretimi için besin ortamındaki Fe+3 (demir) iyonunu geri dönüşümsüz olarak bağlayan M. pulcherrima, rekabet edilen patojenik mikroorganizmanın Fe+3 kullanımını engelleyerek, gelişimini inhibe etmektedir. Bu nedenle, yüksek pigment üretme yeteneğine sahip suşların eldesi ve optimum besin ortamının oluşturulması büyük önem taşımaktadır. M. pulcherrima’nın antimikrobiyal etki mekanizması pigment üretimi ile sınırlı değildir. Biyofilm oluşturma, konakçı direncinin indüklenmesi, reaktif oksijen türleri, hücre dışı hidrolitik enzimlerin üretimi ve uçucu bileşen sentezi M. pulcherrima türünün antimikrobiyal etki mekanizmaları arasında yer almaktadır. Bu derlemede, M. pulcherrima türünün antimikrobiyal aktivitesi üzerine yapılan çalışmalar bir araya getirilmiştir.