Su Ürünleri İşleyen ve Satan Yerlerde Çalışanların Sanitasyon Konusunda Bilgi Düzeyleri


ÇAKIR F., ÇOLAKOĞLU F., BERİK N.

Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, cilt.9, ss.377-381, 2006 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 9
  • Basım Tarihi: 2006
  • Dergi Adı: Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.377-381
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet: Su ürünleri kaynaklı besinlerin tüketimi sonucu oluşan hastalıklar, dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu hastalıkların ortadan kaldırılmasında, üretim sırasındaki hijyen bilgisi ve eğitimi önemli bir faktördür. Bu doğrultuda Çanakkale ilinde su ürünlerinin gıdasal üretimine direkt katkıda bulunan kişilerin hijyen konusundaki bilgilerinin tespit edilmesi amacıyla, 89 kişiye anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre çalışanların % 43.82’ sinin işe başlamadan önce sağlık kontrolünden geçtiği, % 56,18’ nin ise geçmediği belirlenmiştir. Sağlık kontrolünden geçenlerin % 61,54’ü hem boğaz hem de dışkı kontrolü yaptırırken geriye kalan kısmın ise bu kontrollerden sadece birini yaptırdığı belirlenmiştir. Çalışanların % 64.04’ünün mikroorganizmaların bulaşma yolları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları belirlenirken, % 35.96’sının ise bu konuda bilgili oldukları belirlenmiştir. Genel olarak çalışma ortamı ve kişisel hijyen sorularına doğru cevaplar verilmiş, görünüm itibarı ile, çalışanlardaki el, giysi ve saç bakımı gibi hijyen özelliklerinin uygun olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda Çanakkale il merkezindeki gıda işyerlerinde çalışanların, insan sağlığı açısından çok ciddi sonuçlar doğurabilecek olan besin sanitasyonu konusundaki bilgilerinin yetersiz olduğu ve uygulamalarda da aksaklıklar olduğu tespit edilmiştir.

Abstract: The awareness of staffs of water product shops about sanitation. The diseases that are caused due to consumption of water products are serious problems all around the world. The education and knowledge about hygiene is the most important factor to avoid these health problems. According to that, 89 people, who work on these products directly in Çanakkale, were questioned to determine their awareness about sanitation. As a result of this poll, 43.82 % of the people said that they had passed through a health control before being accepted to their jobs. 61.54 % of these controlled staffs gave samples of their throat and feces for being tested. On the other hand, rest of the people gave sample of only one of them. Moreover, it is decided that only 35.96 % of the workers know the infection ways of microorganisms. In generally, their appearances are satisfactory in terms of hands, clothes and hairs. In addition to that, all employees answered questions about hygiene of themselves and working place correctly. Consequently, it is concluded that the people, who are working on food products at city center of Çanakkale, do not have enough knowledge about sanitation, which is very important on human health, and it is established that the rules about cleanliness are not put into practice efficiently.