Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, cilt.25, sa.B, ss.23-28, 2014 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada, Atikhisar Barajı’ndan (Çanakkale) yakalanan turna balıklarının (Esox
lucius L, 1758) solungaç, karaciğer, böbrek ve kas dokularında kadmiyum, kurşun, çinko
ve bakır düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; yirmi beş adet turna balığı,
Eylül 2012'de uzatma ağları ile yakalanarak laboratuvara getirilmiştir. Balıkların dokularındaki metal analizleri ICP-OES cihazı (Varian Liberty Sequential) ile yapılmış olup, bulgular tek yönlü varyans analizi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir (p<0,05). Sonuç
olarak; Atikhisar Barajı’ndan yakalanan turna balıklarının yenebilir dokularında ölçülen
metal konsantrasyonları, Türk Gıda Kodeksine göre balıklar için izin verilen maksimum
limitlerin altında olup, insanların tüketimi için güvenlidir.
In this study aimed to determine the levels of cadmium, lead, copper and zinc in
gill, liver, kidney and muscle tissues of pike (Esox lucius L, 1758) caught from Atikhisar
Reservoir, Çanakkale. For this aim, 25 pike were caught with gillnets and were brought to
the laboratory in September, 2012. The metal analyses in tissues were measured with ICPOES (Varian Liberty Sequential). The results were evaluated by statistical method, one-way
ANOVA (p<0.05). Consequently, the concentrations of metals, measured in edible tissues
of fish caught from Atikhisar Reservoir, were defined below the maximum permitted limits
according to Turkish Food Codex. Hence, these concentrations of metals were pointed as
safely for human consumption.