Türkiye’de Gıda Güvenliği Konusunda Tüketicilerin Bilinç Düzeyinin Belirlenmesi


Çolakoğlu F., Çolakoğlu S., Künili İ. E., Ormancı H. B., Güngör Ertuğral T.

Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi, sa.4, ss.13-24, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.13-24
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gelişen dünyamızda toplumların sosyal refah düzeyinin geçmişe nazaran artması, tüketicilerin büyük çoğunluğunun gıda tüketimi üzerine olan hassasiyetini arttırmış ve iş yoğunluğu ile beraber satın alma davranışlarını da değiştirmiştir. Ancak son yıllarda, gıda yoluyla insan sağlığını tehdit eden maddelerin ve risklerin artması, gıda üretimini ve güvenliğini stratejik açıdan önemli konulardan biri haline getirmiştir. Artık toplumların çevresel ve sosyal sorunlar nedeniyle güvenli gıdaya ulaşmakta zorlandıkları bilinmektedir. Tüketiciler aslında gıda güvenliğinin en önemli halkasını oluşturmakta, satın alma gücü ve bilinç düzeyi ile sektöre yön verebilmektedir. Yapılan bu çalışmada, ülkemizde farklı bölgelerde yaşayan, farklı ekonomik ve refah düzeyine sahip bireylerin gıda güvenliği konusundaki bilinç düzeyleri araştırılmış, gıda tüketimi konusunda tutum ve davranışları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında toplam 27 sorudan oluşan anket uygulaması, tüm ülkeyi temsil edebilecek şekilde 40 ilde toplamda 1015 kişiye yüz yüze veya online olarak uygulanmış, elde edilen veriler istatistiki açıdan değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda bireylerin cinsiyet, eğitim ve ekonomik farklılıklarının, toplumun gıda güvenliği konusunda bilinç düzeyini ve gıda satın alma davranışlarını belirlediği, bununla beraber cinsiyet ve eğitimin tutum ve davranışların belirlenmesinde en etkili unsurlar olduğu tespit edilmiştir.