Adulterations in Eggs and Egg Products


Yüceer M.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Dergisi, vol.11, no.53, pp.44-47, 2021 (Non Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Review
  • Volume: 11 Issue: 53
  • Publication Date: 2021
  • Journal Name: Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Dergisi
  • Journal Indexes: International Index to Film Periodicals, DIALNET
  • Page Numbers: pp.44-47
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Temelde gıdada sahtecilik terimi, bir ürünün görünür değerini arttırarak veya üretim maliyetini azaltarak, finansal kazanç sağlamak amacıyla, bir ürün veya hammaddenin hileli ve kasıtlı olarak seyreltilmesi veya ekleme yapılması veya ürün veya malzemenin yanlış beyan edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde gıda sanayiinde iki tür sahteciliğin yayın olduğu bilinmektedir. Bunlar 1) Tüketimi uygun olmayan ve güvenli olmayan gıdaların satışı, 2) Gıdanın kasıtlı olarak yanlış etiketlenmesi ve ürün içerisindeki girdilerin orjini/menşei veya türü hakkında yanlış beyanlarda bulunmak bu kapsamda değerlendirilmektedir. Gıda sahteciliği kapsamında bazı tanımlamalar ise; Tağşiş; ekonomik kazanç için bir gıda maddesine kayıt dışı malzemenin eklenmesi olarak ifade edilmektedir. Otantisite; gıda orjinalliği, satın alınan ve satışa sunulan gıda veya hammaddelerin beklenen maddeden yapılmış, beklenen yapıda ve beklenen kalitede olmasını sağlamaktadır. Gıda sahteciliği; ürünün görünür değerini arttırarak veya üretim maliyetini azaltarak, finansal kazanç amacıyla, bir ürün veya hammaddeye hileli ve kasıtlı olarak taklit, seyreltme veya ekleme veya ürün veya malzemenin yanlış temsil (tasvir) edilmesidir. Gıda savunma; hammadde ve ürünlerin kasıtlı bulaşma veya hırsızlığa karşı güvenliğini sağlamak için uygulanan yöntemlerdir. Substitution; bir hammaddenin, ambalajın veya proses kimyasalının tamamını veya bir kısmını finansal kazanç için başka bir maddeyle (genellikle daha düşük sınıf) değiştirme eylemidir. Zafiyet değerlendirmesi, gıda sahtekarlığını önlemek için tedarik zincirinde potansiyel zayıflıkların araştırılmasıdır (yani, hammaddelerin tesise ulaşmadan önce karıştırılmasını veya değiştirilmesini önlemek için).

 

Yumurta sanayiinde gıda hilesi sonunu değerlendirildiğinde özellikle kafes tavuk yumurtasının gezen, köy tavuk yumurtası veya organik etiketi ile satışa sunulabildiği görülmektedir. Her ne kadar taklit ve tağşiş açısından yumurta ve yumurta ürünleri en riskli gıdalar içerisinde yer almasa da gıda sahtekarlığı nedeniyle tüketicinin yanıltılması söz konusudur. Bu açıdan gıda sahteciliği; gıda, gıda bileşenleri veya gıda ambalajının bilinçli ve kasıtlı olarak, ekonomik kazanç için, ikame edilmesi, eklenmesi, tahrif edilmesi veya yanlış temsil edilmesini, tüketici sağlığını etkileyebilecek bir ürün hakkında yapılan yanlış veya yanıltıcı ifadeleri de içeren toplu bir terim olarak tanımlanmaktadır.