Şlempe-Karbonatlama Keki Karışımlarının Piroliz Ürünlerinden Suyla Perkolasyon Yoluyla Potasyumun Çözünürlüğünün İncelenmesi Üzerine Bir Çalışma


Taşar Ş., Arslanoğlu H., Tümen F.

Firat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, cilt.22, sa.1, ss.27-35, 2010 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 22 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2010
  • Dergi Adı: Firat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.27-35
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu çalışmada şeker fabrikası artığı karbonatlama keki ve melastan alkol üretim artığı şlempe karışımlarının piroliz ürünlerinde suyla perkolasyon (sızdırma) testleri yapılarak potasyumun çözünme özellikleri belirlenmiştir. Bu amaçla karbonatlama keki ve şlempe, k.keki/şlempe oranı 1 ve 2 olarak karıştırılıp 500ºC’de 4 saat süreyle ısıtmakla elde edilen piroliz ürünlerinin suyla perkolasyon testleri yapılmıştır. Her defasında su/piroliz ürünü oranı 10 olacak şekilde gerçekleştirilen 50 sızdırma işlemi sonunda piroliz ürünündeki potasyumun yaklaşık yarısı ekstrakte edilmektedir. 50 perkolasyonda elde edilen ekstraksiyon etkinliğinin yaklaşık % 90’ına ilk üç perkolasyon sonunda ulaşılmaktadır. Ancak ilk üç perkolasyonda elde edilen çözeltilerin pH’ları yüksektir. Elde edilen sonuçlara göre, piroliz ürünlerinin ilk perkolatlarından potasyumun elde edilmesi, kalan katı maddenin de yavaş olarak çözünen bir potasyum gübresi olarak değerlendirilmesi mümkün görünmektedir.