Plant Tissue Culture Research Group
Bitki doku kültürü; kontrollü çevre koşulları ve steril koşullar altında kök, gövde, meristem, yaprak gibi bitki parçalarının yapay besin ortamları içerisinde kültüre edilerek yeni doku, bitki ve bitkisel ürünlerin laboratuvar ortamında üretilmesine olanak sağlayan biyoteknolojik bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Bitki doku kültürü, çeşitli teknikler kullanılarak gerçekleştirilir. Bunlar arasında hücre kültürü, doku kültürü, organ kültürü, embriyo kültürü ve embriyogenetik gibi yöntemler bulunur. Her bir teknik, belirli bir amaç için optimize edilmiştir ve bitki biyoteknolojisi alanında geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Bitki Doku Kültürü ve Genetiği Araştırma Laboratuvarı, bitki biyoteknolojisi alanında araştırmalar yapan bir merkezdir. Laboratuvarımız, bitki doku kültürü teknikleri ve biyoteknolojik yaklaşımların kullanımıyla bitki yetiştirme, üretme, nadir ve endemik türlerin korunmasına yönelik protokoller geliştirme, sekonder metabolit üretimi ile genotoksisite gibi alanlarda kapsamlı bilimsel çalışmalar yürütmektedir.