Hümik Asit Uygulamalarının Tüysüz Beyaz Nektarin (White Prunus Persica) Beslenmesi Üzerine Etkileri


Creative Commons License

Anamur F., TÜRKMEN C.

TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURAL AND NATURAL SCIENCE, cilt.8, sa.4, ss.1035-1047, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Abstract

This study was conducted to investigate the effect of humic acid treatments on nutrition of “Bayramiç Beyazı” white nectarine, a locally registered cultivar of Çanakkale province. Humic acid was applied to soil per tree at canopy projection under field conditions in four different doses at the beginning of fruit set period. Soil and leaf samples were taken before and after the treatments and samples were analyzed for available macromicro nutrients (P, Ca, Mg, K, Fe, Cu, Zn, Mn, B), soil catalase and urease enzyme activities for 0-30 and 30-60 cm soil layers. Effects of humic acid treatments on fruit yield per tree, fruit width, fruit length and mean single fruit weight were also investigated. According to variance analyses results soil P, Ca, Mg, K, Fe, Cu, Zn, Mn and B contents and catalase and urease enzyme activities at both soil layers exhibited significant variations before the humic acid treatments. In post-harvest soil samples taken from 0-30 cm soil layer, changes in P, K, Ca, Mg, Zn contents, urease and catalase enzyme activities were found to be significant. On the other hand, changes in Fe, Cu, Mn and B contents in this layer were not statistically significant. In post-harvest changes in P, K, Ca, Mg, Cu, Zn, Mn, B contents and urease and catalase enzyme activities were found to be significant at 30-60 cm depths, but available Fe contents were not statistically significant. In leaf samples taken before the humic acid applications, changes in leaf P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and B contents were found to be significant, but changes in N and Cu contents were not statistically significant. In post-harvest leaf samples, changes in P, K, Ca, Fe, Zn, Mn and B contents were found to be significant, but changes in N, Mg and Cu contents were not found to be statistically significant. Effects of humic acid treatments did not influence all investigated fruit characteristics.

Özet

Bu çalışma, Çanakkale ili yerel coğrafi tescilli ürünlerinden “Bayramiç Beyazı” tüysüz beyaz nektarini meyve ağaçlarına humik asit uygulamasının etkilerini belirlemek üzere yapılmıştır. Humik asit ağaç taç iz düşümüne, meyve tutumu başlangıcında ağaç başına dört doz (0, 150, 300, 600 mL) olarak topraktan uygulanmıştır. Uygulama öncesi ve meyve hasadı döneminde 0-30 cm ve 30-60 cm derinliklerden toprak ve ağaçlardan yaprak örnekleri alınmıştır. Alınan topraklarda alınabilir makro-mikro besin elementleri (P, Ca, Mg, K, Fe, Cu, Zn, Mn, B) ile katalaz ve üreaz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Ayrıca humik asit uygulamalarının ağaç başına meyve verimi, meyve eni, meyve boyu ve ortalama tek meyve ağırlıkları üzerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen verilerin varyans analizlerine göre; humik asit uygulamaları öncesi incelenen toprak özelliklerinden; P, Ca, Mg, K, Fe, Cu, Zn, Mn ve B elementleri ile katalaz ve üreaz enzimleri her iki derinlikte önemli değişimler göstermiştir. Hasat sonrası alınan toprak örneklerinde 0-30 cm derinlikteki P, K, Ca, Mg, Zn, üreaz ve katalaz özelliklerindeki değişim önemli olmuştur. Bu derinlikteki Fe, Cu, Mn ve B değişimleri ise önemsiz olmuştur. Derim sonrası 30-60 cm derinlikten alınan toprak örneklerinde P, K, Ca, Mg, Cu, Zn, Mn ve B elementleri ile toprakta üreaz ve katalaz enziminde önemli değişimler görülmüştür. Aynı derinlikte sadece alınabilir Fe değişimleri önemsiz olmuştur. Yaprak analizlerine göre humik asit uygulamasından önce alınan yaprakların P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve B içeriklerindeki değişimler önemliyken; yaprakların N ve Cu değişimleri önemsiz olmuştur. Derim sonrası yapraklarda P, K, Ca, Fe, Zn, Mn ve B değişimleri önemli olurken; N, Mg ve Cu değişimleri önemsiz olmuştur. İncelenen meyve özelliklerinin tamamında uygulanan humik asitin etkisi görülmemiştir.