International Journal of Innovative Approaches in Science Research, vol.6, no.2, pp.79-93, 2022 (Peer-Reviewed Journal)
This study was carried out to determine the possibility of using essential oil impregnated bags in the storage of peach fruits with modified atmosphere packaging (MAP). For this purpose, the fruits of the ANET 55 peach variety harvested on September 28, 2021
were stored in the mechanically cooled research rooms of Çanakkale Onsekiz Mart Üniversity (ÇOMÜ) Faculty of Agriculture,
Horticulture Department, at 0±1°C temperature and 90±5% relative humidity for 60 days, and the change in quality characteristics
was determined at 15-day intervals. After harvest, the experiment was established on fruits divided into 5 groups. MAP was applied
to the first group fruits in low density polyethylene (LDPE) bags. 2nd group fruits 0.5% dose of thyme oil (Thymus vulgaris L.), 3rd
group fruits 0.5% dose of bitter almond oil (Prunus amygdalus var. amara) and 4th group fruits were stored in modified atmosphere
packages impregnated with thyme (0.5%) + bitter almond oil (0.5%). The 5th group fruits separated as a control. It was observed
that all MAP treatments significantly reduced weight loss compared to the control application throughout storage. At the end of
cold storage, both essential oil-impregnated MAP applications and MAP alone were more effective in maintaining the fruit firmness
of compared to control fruits, while the best results were found in MAP-treated fruits impregnated with thyme + bitter almond oil.
Total soluble solids content (TSS) in MAP treated fruits impregnated with thyme oil and titreable asidity (TA) value in MAP-treated
fruits alone were preserved very well until the 60th day and gave the best results. Essential oil applications and MAP alone were
found to be more successful than the control in preserving the brightness (L*) and chroma (C*) value of fruit color. At the end of
cold storage, the highest hue angle (h°) value was determined in the MAP application impregnated with bitter almond oil. As a
result of the tasting tests carried out on fruits during storage, it was observed that the essential oils used did not cause any change
in the fruit odor. As a result of this research, it has been determined that ANET 55 peach fruit can be successfully stored up to 60
days with very low weight losses such as 0.53 - 1.18% with MAP and MAP applications impregnated with essential oil. In addition,
it has been shown that essential oil applications in MAP technology can be an alternative to chemical applications in order to
reduce post-harvest losses and maintain quality in peach fruit.
Bu çalışma, şeftali meyvelerinin modifiye atmosfer paketleme (MAP) ile depolanmasında, uçucu yağ emdirilmiş torbaların kullanım olanağını saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 28 Eylül 2021 tarihinde hasat edilen ANET 55 şeftali çeşidine ait meyveler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü mekanik soğutmalı araştırma odalarında 0±1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 60 gün süreyle depolanmış ve 15 gün arayla kalite özelliklerindeki değişim saptanmıştır Hasattan sonra 5 gruba ayrılan meyvelerde deneme kurulmuştur.1.grup meyvelere düşük yoğunlukta polietilen (LDPE) torbalar içerisinde MAP uygulaması yapılmıştır. 2.grup meyveler %0.5 dozunda kekik yağı (Thymus vulgaris L.), 3.grup meyveler %0.5 dozunda acı badem yağı (Prunus amygdalus var. amara) ve 4.grup meyveler ise kekik (%0.5) + acı badem yağı (%0.5) emdirilmiş MAP'larda depolanmıştır. 5.grup meyveler ise kontrol olarak ayrılmıştır. Depolama boyunca kontrol uygulamasına kıyasla tüm MAP uygulamalarının ağırlık kaybını önemli derecede azalttığı gözlemlenmiştir. Soğukta depolama sonunda meyve eti sertliğinin (MES) korunmasında hem uçucu yağ emdirilmiş MAP uygulamaları hem de tek başına MAP uygulaması kontrol meyvelerine göre oldukça etkili iken, en iyi sonuç kekik + acı badem yağı emdirilmiş MAP uygulanmış meyvelerde saptanmıştır. Kekik yağı emdirilmiş MAP uygulaması yapılan meyvelerde suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarı, tek başına MAP uygulanmış meyvelerde ise titre edilebilir asitlik (TEA) değeri 60.güne kadar çok iyi korunmuş ve en iyi sonuçları vermiştir. Meyve renginin parlaklık (L*) ve chroma (C*) değerinin korunmasında uçucu yağ uygulamaları ve tek başına MAP uygulamaları kontrole göre daha başarılı bulunmuştur. Soğukta depolama sonunda en yüksek hue açısı* (h°*) değeri acı badem yağı emdirilmiş MAP uygulamasında saptanmıştır. Meyvelerde depolama süresince yapılan tadım testleri sonucunda kullanılan uçucu yağların meyve kokusunda değişime neden olmadığı gözlenmiştir. Bu araştırma sonucunda ANET 55 şeftali meyvesinin MAP ve uçucu yağ emdirilmiş MAP uygulamalarıyla %0.53 - %1.18 gibi çok düşük ağırlık kayıplarıyla 60 güne kadar başarılı bir şekilde depolanabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca MAP teknolojisinde uçucu yağ uygulamalarının şeftali meyvesinde hasat sonrası kayıpları azaltmak ve kaliteyi korumak amacıyla kimyasal uygulamalara alternatif olabileceği görülmüştür.