Vibrio Parahaemolyticus CONTAMINATION IN SEAFOOD


Creative Commons License

Çakıcı N.

II. INTERNATIONAL ANKARA SCIENTIFIC STUDIES CONFERENCE , Ankara, Türkiye, 6 - 08 Aralık 2024, ss.261-267

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.261-267
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gıdaların patojen mikroorganizmalarla kontaminasyonu halk sağlığı ve ekonomik açıdan tüm dünyada endişe verici bir durumdur. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler için daha büyük sorun olduğu bilinmektedir. Gıda kaynaklı patojen bakteriler arasında yer alan Vibrio parahaemolyticus küresel olarak birçok salgına neden olmuştur. V. parahaemolyticus deniz ortamlarında yaygın olarak bulunan, Gram negatif, hareketli, halofilik bir insan patojenidir. Bu organizma sıklıkla çiğ deniz ürünlerinden, özellikle kabuklu deniz ürünlerinden izole edilir. En sık rastlanan deniz ürünleri arasında kalamar, uskumru, ton balığı, sardalya, yengeç, deniz salyangozu, karides ve istiridye ve midye gibi çift kabuklular bulunur. Çiğ veya az pişmiş deniz ürünlerinin tüketilmesinden sonra insanlarda baş ağrısı, kusma, mide bulantısı ve karın krampları ile karakterize akut gastroenterit gelişimine yol açan, bazen yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabilen önemli bir gıda kaynaklı patojendir. İnvaziv kan dolaşımı enfeksiyonları ve ölüm nadiren meydana gelir. İnsanlarda enfeksiyon kişiden kişiye yayılma veya fekal-oral yolla bulaşma ile ilişkili değildir. V.parahaemolyticus'un çevresel varlığı fekal kontaminasyonla ilişkilendirilmemiştir. V.parahaemolyticus'un virülansı termostabil direkt hemolizin geni (tdh) tarafından kodlanır veya termostabil ilişkili hemolizin geni (trh) varlığı ile ilişkilidir. Su ürünleri yetiştiriciliğinde enfeksiyonları kontrol etme yöntemi olarak antibiyotiklerin bilinçsizce kullanımı nedeniyle V.parahaemolyticus izolatlarında çoklu ilaca direnç görülebilmektedir. En sık gözlenen antibiyotik direnci profilleri arasında ampisilin, penisilin ve tetrasiklin yer almaktadır. Deniz ürünlerinde ve su ortamında birçok antibiyotiğe dirençli bakterinin varlığı su ürünleri yetiştiriciliğinde ve insan sağlığında önemli bir sorundur.