Aile Hekimliği Araştırmalarının Sağlığa Etkisi


Şahin E. M., Kılınçarslan M. G.

Ülkemizde Aile Hekimliğinin Sağlığın Geliştirilmesine Katkısı, Pemra CÖBEK ÜNALAN, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.76-82, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.76-82
  • Editörler: Pemra CÖBEK ÜNALAN, Editör
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yaklaşık yarım yüzyıl önce hastaların bütüncül olarak değerlendirilmesi gerekliliği olarak aile hekimliği yeni bir disiplin olarak doğmuştur. Bu yeni disipline bilimsel temel oluşturmak ise aile hekimliği araştırmalarının görevi olmuştur. İlk başlarda aile hekimliğinin diğer disiplinlerin çalışmalarını kullanılabileceği düşünülse de sonradan aile hekimliği araştırmalarının aile hekimliği uygulamasına temel oluşturarak sağlığı etkileyebilmesi için kendine özel durumları sağlaması gerektiği görülmüştür. Basit bir örnek olarak aile hekimliği kliniğinde semptomlar müphemdir, ciddi hastalık prevalansı düşüktür, birçok problem kendi kendini sınırlar ve eşlik eden durumlar sıklıkla mevcuttur. Sonuç olarak, birinci basamakta karar vermek, ikinci basamakta karar vermekten tamamen farklıdır. Birinci basamakta sağlığı iyileştirici yönde kararlar verebilmek için aile hekimliği araştırmalarının oluşturduğu kanıtlara ihtiyacımız vardır. Aile hekimliği araştırmaları ise bu kanıt temelini oluştururken aile hekimliğinin kendine özgü durumlarını göz önüne almakta ve daha iyi karalar vermemizi sağlayarak sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadırlar.

About half a century ago, family medicine emerged as a new discipline as a necessity for the holistic evaluation of patients.It was the mission of family medicine research to establish a scientific basis for this new discipline.Although it was thought that family medicine could use the studies of other disciplines at first, it was seen that family medicine researches should provide special circumstances in order to affect health by forming the basis of family medicine practice.As a simple example, the symptoms in the family medicine clinic are ambiguous, the prevalence of serious illness is low, many problems are self-limiting, and comorbidities are often present.To decide in primary care is totally different from to decide in secondary care.In order to improve health in primary care, we need evidence from family medicine researches.Family medicine researches, while forming the basis of this evidence, takes into account the unique situations of family medicine and contributes to health improvement by enabling us to make better decisions.