Fen Bilimleri ve Matematik Alanında Gelişmeler, Doç. Dr. Aykut Demirçal, Editör, Platanus, Ankara, ss.53-65, 2024
Bu çalışmada Çanakkale ilinde bulunan market, kasap,
şarküteri gibi yerlerde çiğ olarak satışa sunulan paketli kanatlı etlerinden
tavuk eti örneklerinde Campylobacter spp. bakterileri varlığı ve antibiyotik
direnç profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kasım 2023- Mayıs 2024
tarihlerinde tavuk kanat, göğüs, sırt, kalçalı but, baget, boyun, incik,
kelebek, pirzola ve ciğer olmak üzere 75 adet tavuk eti örneği toplanmıştır. Campylobacter
spp. izolasyonu için 25 gr numunenin 225 mL Bolton broth besiyerinde önce 37oC'de
4-6 saat süreli canlandırma, 41 oC'de toplam inkübasyon süresi 48
saat olacak şekilde mikroaerofilik ortamda zenginleştirme yapılmıştır. Modified
charcoal cefoperozone deoxycholate (mCCD) agara ekilerek 42oC'de
mikroaerofilik ortamda 44-48 saat enkübe edildi. Ancak hiçbir örnekte Campylobacter spp. izole edilememiştir. Camplobacter kontaminasyonunun kültür ortamında tespit edilememesi
refakatçi antibiyotik dirençli bakterilerin besiyerinde çoğalarak baskıcı bir
ortam oluşturmalarından kaynaklanmış olabileceği düşünülmüştür.