Satışa Sunulan Tavuk Etlerinde Campylobacter Spp. Varlığının ve Antibiyotik Direnç Profillerinin Araştırılması


Creative Commons License

Eroğlu R., Çakıcı N.

Fen Bilimleri ve Matematik Alanında Gelişmeler, Doç. Dr. Aykut Demirçal, Editör, Platanus, Ankara, ss.53-65, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Platanus
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.53-65
  • Editörler: Doç. Dr. Aykut Demirçal, Editör
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada Çanakkale ilinde bulunan market, kasap, şarküteri gibi yerlerde çiğ olarak satışa sunulan paketli kanatlı etlerinden tavuk eti örneklerinde Campylobacter spp. bakterileri varlığı ve antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kasım 2023- Mayıs 2024 tarihlerinde tavuk kanat, göğüs, sırt, kalçalı but, baget, boyun, incik, kelebek, pirzola ve ciğer olmak üzere 75 adet tavuk eti örneği toplanmıştır. Campylobacter spp. izolasyonu için 25 gr numunenin 225 mL Bolton broth besiyerinde önce 37oC'de 4-6 saat süreli canlandırma, 41 oC'de toplam inkübasyon süresi 48 saat olacak şekilde mikroaerofilik ortamda zenginleştirme yapılmıştır. Modified charcoal cefoperozone deoxycholate (mCCD) agara ekilerek 42oC'de mikroaerofilik ortamda 44-48 saat enkübe edildi. Ancak hiçbir örnekte Campylobacter spp. izole edilememiştir. Camplobacter kontaminasyonunun kültür ortamında tespit edilememesi refakatçi antibiyotik dirençli bakterilerin besiyerinde çoğalarak baskıcı bir ortam oluşturmalarından kaynaklanmış olabileceği düşünülmüştür.