Şeftali Ağacı Taç Çapı, Yüksekliği ve Budama Süresi İle Budama Artık Miktarı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi


Creative Commons License

ÇİÇEK G. , SÜMER S. K.

Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, cilt.1, ss.110-117, 2020 (Hakemli Üniversite Dergisi)

  • Cilt numarası: 1 Konu: 1
  • Basım Tarihi: 2020
  • Dergi Adı: Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.110-117

Özet

Bu çalışmada, şeftali ağaçlarında budama öncesi ağaç taç çapı ve yüksekliği ölçüldükten sonra periyodik olarak gerçekleştirilen budama faaliyetleri sonucu oluşan artıkların kütle miktarları belirlenerek ortaya çıkacak artık miktarını tahmin etmeye yönelik denklemler geliştirilmeye çalışılmıştır Bu amaçla Çanakkale ilinde yetiştirilen 5-10 yaş aralığında 3 farklı şeftali çeşidi için yürütülen çalışmada, budama öncesi ve budama sonrası ağaç taç çapı ve yükseklikleri ile budama süresi ve budama miktarları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen basit regresyon denklemleri ile budama öncesi taç çapı ve yüksekliğin ölçülmesi ile budama sonrası taç çapı ve yüksekliğin yüksek oranda bir doğrulukla tahmin edilebileceği, budama öncesinde ağaçların taç çapının, yüksekliğinin ve budama süresinin ölçülmesi ile budama sonucunda elde edilen budama miktarının tahmin edilemeyeceği belirlenmiştir.

In this study, we tried to develop equations to estimate the amount of residuals that would be produced as a result of periodical pruning activities by measuring the diameter and height of the crown in peach trees before pruning. For this purpose, we collected data on pre and post-pruning crown diameter and crown height, pruning time, and pruning amounts on 5-10 years old trees from 3 different peach varieties grown in Çanakkale, Turkey. With simple regression equations obtained as a result of the research, it was determined that crown diameter and height after pruning can be estimated with high accuracy, by measuring pre-pruning crown diameter and height. However, measuring the diameter and height of the crown before pruning and pruning time would not help in estimating the residue amounts that would be produced as a result of the pruning activity.