21.ULUSAL – 5. ULUSLARARASI TURİZM KONGRESİ, Balıkesir, Turkey, 15 October 2021, pp.519-532, (Full Text)
Çanakkale ilinde 2013 yılında faaliyetine başlayan self-servis bir Türk mutfağı
lokantasının, 2015 yılında başarılı bir değişim ile tematik Japon mutfağı
restoranına dönüşme sürecini ele alan bu vaka çalışması, nitel bir araştırmadır.
Çalışmanın verileri, derinlemesine mülakat tekniği ile ilgili işletmenin yönetici
ve çalışan kadrosunun yanı sıra müşterilerinin yer aldığı altı kişilik bir örneklem
ile gerçekleştirilen mülakatlardan elde edilmiştir. Yarı yapılandırılmış mülakat
soruları ile toplanan veriler, MAxqDA 2018 Nitel analiz programı vasıtası ile
içerik analizine tabi tutulmuştur. Görüşmelerde değişim sürecinin aşamalıları
örnek olay üzerinden ortaya konmuştur. Araştırmanın, iç girişimciliğin değişim
sürecine etkisinin belirlenmesi amacı, literatürde yer alan SERCREA+ modelinin
kavramsal dayanağından faydalanılarak ortaya konmuştur. Değişimi
gerçekleştiren yöneticilerin sahip oldukları iç girişimcilik özelliklerinin tespit
edilmesinin hedeflendiği bu vaka çalışmasında, baskın yönetici özelliklerinin
ortaya çıkma sıklığı açısından sıralandığında; duygusal zeka, değişim odaklı olma
ve analiz yapabilme kabiliyeti olduğu saptanmıştır.