Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi


Creative Commons License

YÜCEER S. E., TAN S., Durmuş E., TAN S. S.

Tarım Ekonomisi Dergisi, cilt.27, sa.2, ss.91-100, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 27 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.24181/tarekoder.963118
  • Dergi Adı: Tarım Ekonomisi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.91-100
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: İklm; sıcaklık, nem, atmosfer basıncı, rüzgâr, yağış, nem sevyeler, güneş ışığı yoğunlukları, bulut örtüler ve dğer meteorolojk olayların belrl zaman çersndek ortalaması olarak tanımlanmaktadır. İklm değşklğ; karşılaştırılablr zaman dlmlernde kısa ve uzun vadel gözlemlerle hava koşullarındak herhang br değşklk ve bunun yanında nsan faalyetler sonucunda küresel atmosfern bleşmn doğrudan ya da dolaylı bçmde bozan ve klm üzernde meydana gelen değşklklere denr (Ullah et al. 2018; TOB, 2020). İklm koşullarına büyük ölçüde bağlı olan sektörlern başında da tarım gelmektedr. İklm değşklğ sürdürüleblr tarımsal kalkınmayı tehlkeye atmakta, brçok çftçnn verm ve gelrnde cdd br tehdt oluşturmakta, yer üstü ve yer altı su dengesn azaltmaktadır. Sera gazları klm değşklğne sebep olan ana unsurlardan brdr. TÜİK (2021) verlerne göre, sektör bazında ncelendğnde, tarımın sera gazı emsyonunun 2018 yılı tbaryle %12,5 paya sahp olduğu görülmektedr. Çeltk en öneml sera gazı (GHG) emsyon kaynağıdır ve FAO (2021) statstklerne göre dünya toplamında 2019 yılında, buğday ve mısırdan sonra yaklaşık 162 mlyon ha le en fazla ekm yapılan temel gıda maddelernden brdr (Pramono et al. 2021). Bu blgler ışığında araştırmada geçmşten günümüze kadar klm değşklğ ve çeltk alanında yapılmış blmsel yayınlar bblyometrk analz yöntemyle ncelenerek klm değşklğ le çeltk üretm arasındak lşk konusunda yapılan çalışmaların zamansal evrm, lteratürdek durumu sstematk ve kapsamlı br bçmde ortaya konulması amaçlanmıştır. İncelenen yayınlar sonucunda elde edlen verler görsel hartalama teknğyle resmedlmştr. Tasarım/Metodoloj /Yaklaşım: Ver tabanı Scopus'tan erşlen toplam 1257 adet blmsel yayından oluşmuştur. Toplanan verler bblyometrk analz yöntemyle ncelenmştr. Bulgular: Lteratür ncelendğnde klm değşklğ, tarım, sera gazı, metan, prnç, küresel ısınma, sera etks, tarımsal üretm, gıda güvenlğ gb ana temalar üzernde araştırmanın gerçekleştğ tespt edlmştr. Özgünlük/Değer: Araştırma, 1994'ten günümüze kadar küresel boyutta yaşanan klm değşklğ le çeltk üretm lteratürüne bblyometrk analz yöntem le ncelenmesyle dğer çalışmalardan ayrılmaktadır.
Purpose: Clmate; It s defined as the average of temperature, humdty, atmospherc pressure, wnd, precptaton, humdty levels, sunlght ntenstes, cloud covers and other meteorologcal events n a certan tme. Clmate change; Any change n weather condtons wth short- and long-term observatons n comparable tme perods, as well as changes n clmate that drectly or ndrectly degrade the composton of the global atmosphere as a result of human actvtes (Ullah et al. 2018; TOB, 2020). Agrculture s lead of the sectors that are hghly dependent on clmatc condtons. Clmate change jeopardzes sustanable agrcultural development, poses a serous threat to the yeld and ncome of many farmers, and reduces the surface and ground water balance. Greenhouse gases are one of the man factors that cause clmate change. Accordng to the data of TURKSTAT(2021), when analyzed on a sectoral bass, t s seen that the greenhouse gas emssons of agrculture have a share of 12.5% as of 2018. Paddy s the most mportant source of greenhouse gas (GHG) emssons and accordng to FAO (2021) statstcs, t s one of the most cultvated staple foods wth approxmately 162 mllon ha after wheat and corn, n the World n 2019 (Pramono et al. 2021). Accordng to ths nformaton, t s amed to present the temporal evoluton of the studes on the relatonshp between clmate change and paddy producton n a systematc and comprehensve manner by examnng the scentfic publcatons made n the field of clmate change and paddy from the past to the present wth the bblometrc analyss method. The data obtaned as a result of the examned publcatons are llustrated wth the vsual mappng technque. Desgn/Methodology/Approach: The database conssts of 1257 scentfic publcatons accessed from Scopus. The collected data were analyzed by bblometrc analyss method. Fndngs: When the lterature s examned, t has been determned that research has been carred out on man themes such as clmate change, agrculture, greenhouse gas, methane, paddy, global warmng, greenhouse effect, agrcultural producton, food safety. Orgnalty/Value: The research dffers from other studes n that t examnes the global clmate change and rce producton lterature from 1994 to the present, usng bblometrc analyss.