Türkiye 11. Gıda Kongresi, Hatay, Türkiye, 11 - 12 Ekim 2011, ss.530
Günlük süt tüketicinin çeşitli amaçlarda kullanmak için satın aldığı pastörize edilmiş ve ambalajlanmış süttür. Bir türlü önlenemeyen sokak sütçülüğünün en önemli alternatifidir. Son yıllarda süt endüstrisinde trend standart işleme operasyonu olarak ta tanımlanan sürdürülebilirliktir. Bir süt işletmesinde sürdürülebilirlik üretim peryodu ve çiğ süt temini olanaklarının çok iyi ölçülmesiyle anlaşılmaktadır.
Türkiyede kurulu süt endüstrisi günlük süt üretebilecek teknik donanım ve kapasiteye sahiptir. Çiğ süt kabulünde kontroller çok iyi yapılmasına rağmen başta karton ambalajlama olmak üzere, teknik personel istihdamı, taşıma ve depolama gibi işlemler maliyeti artırmaktadır. Üretim bireysel ve geçici üretimi geçememektedir.
Günlük sütün ülke çapında uygulanan ve genel kabul gören bir yöntemle üretilmesi sürdürülebilir üretim için en önemli koşuldur. Bununda günümüzde süt kooperatiflerinin öncülüğünde gerçekleşebileceği düşünülmektedir. Kooperatiflerin sahibi olduğu süt toplama merkezlerine ilave yatırımlarla ve kooperatif üyelerinin istihdam edilmesiyle günlük süt çok ucuza mal edilebilecektir. Ayrıca kooperatiflere en yakın yerleşim merkezlerinde pazarlanacağından tüketici günlük sütü çok düşük bir fiyatla temin edebilecektir. Çalışmamızda kooperatiflerce işletilmesini önerdiğimiz bir günlük süt üretim tesisi modeli anlatılacaktır.