TÜRKİYE’DE VE İNGİLTERE’DE ÇOK SATILAN ÇOCUK KİTAPLARININ KARŞILAŞTIRILMASI


Avci D. S.

World Children Conference, Ankara, Türkiye, 23 - 25 Ekim 2020, ss.171-172

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.171-172
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş

Gelişmiş ülkelerin, çağdaş eğitimin gereği olarak üzerinde önemle durdukları, bilimsel yaklaşımlarla ele aldıkları bir alan haline gelen çocuk kitapları, bugün etkili bir öğretim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çocuk kitapları eğitim konusunda en önemli araçlardan biridir. Çocuk, kitaplar aracılığıyla bir yandan kitap sevgisini kazanırken diğer yandan da sosyal ve ruhsal yönden sağlıklı bir birey olmaya hazırlanmaktadır.

 

Araştırma Modeli

Bu çalışmada Türkiye’de ve İngiltere’de çok satılan çocuk kitaplarından seçilen eserler, biçimsel özellikler, içerik özellikleri ve resimlendirme özellikleri bakımından karşılaştırılmış, çocuk edebiyatı kitaplarının dayanması gereken temel ilkeler bağlamında değerlendirilmiş ve çeşitli yargılar geliştirilmeye gayret edilmiştir. Bu araştırma, “tarama” niteliğinde, betimsel bir araştırmadır.

 

Araştırmanın Önemi

Bu çalışma; yapıtlar arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymak suretiyle

her iki ülkedeki “çocuk edebiyatı” anlayışına açıklık kazandırmaya ve farklı bakış açılarının belirlenmesine yönelik bir girişim olarak değerlendirilebilir. Ayrıca bu çalışma, Türkiye ve İngiltere’de, değişen çocuk kavramının irdelenmesi ve karşılaştırılmasıyla, popüler kültürün çocuk edebiyatına yansıma biçimlerini değerlendirmeye ilişkin ipuçları sunacağı düşünülerek önemli görülebilir.

 

Veri Toplama Yöntemleri

Araştırmanın temel değişkeni ‘en çok satılmak’tır. Türkiye’den elde edilen

bilgiler, kitapla ilgili süreli yayınlardan, Ankara, İzmir ve Adana ili dahilindeki

büyük kitabevleri ve çocuk kitabı dağıtıcılarından sağlanmıştır. İngiltere’den

elde edilen bilgiler ise, çeşitli web siteleri ve Londra’daki belli başlı

kitabevlerinden bilgi alınmasıyla sağlanmıştır. Bu veriler değerlendirilerek

rastlantısal olarak üçer eser seçilmiştir. Araştırmaya konu edilen İngilizce kitapların bazı bölümleri Türkçe’ye çevrilmiştir. Çevirilerin ise güvenilir olduğu varsayılmaktadır.