Bu çalışmada, şeftali meyvesinin modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve uçucu yağ uygulamaları ile birlikte uzun süre depolanmasının, son yıllarda insan beslenmesinde öne çıkan toplam fenolik içeriği değişimine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ‘ANET 55’, ‘ANET 33’ ve ‘ANET 30’ şeftali çeşitleri 5 gruba ayrılmıştır. Meyveler, 0±1°C ve %90±5 oransal nem koşullarında 60 gün süreyle depolanmıştır. 1. grup meyveler kontrol olarak ayrılmıştır. 2. grup meyveler uçucu yağların etkisini tespit etmek amacıyla yalnızca MAP torbalarında depolanmıştır. 3., 4. ve 5. grup meyveler ise sırasıyla kekik yağı, acı badem yağı ve bu iki yağın karışımının emdirildiği MAP torbalarda depolanmıştır. ‘ANET 33’ çeşidinde kontrol grubunda en düşük (95,85 mg/100 ml GAE) MAP K. ve MAP III uygulamalarında ise en yüksek (142,51 mg/100 ml GAE, 129,58 mg/100 ml GAE) fenolik değerleri tespit edilmiştir. ‘ANET 55’ çeşidinde en yüksek fenolik miktarının tespit edildiği uygulamalar kontrol (132,98 mg/100 ml GAE), MAP K. (130,11 mg/100 ml GAE) ve MAP I (130,40 mg/100 ml GAE) uygulamaları olurken, MAP II ve MAP III uygulamalarında ise daha düşük fenolik değerleri tespit edilmiştir. ‘ANET 30’ çeşidinde ise kontrol grubu (141,14 mg/100 ml GAE), MAP K. (135,98 mg/100 ml GAE) ve MAP II (137,18 mg/100 ml GAE) grubu meyvelerinde en yüksek değerler tespit edilmiştir. MAP I ve MAP III uygulamaları ise sırasıyla diğer uygulamaları takip etmiştir. Dolayısıyla toplam fenolik içeriğinin depolama süresi, çeşit ve uygulama gibi birçok faktör karşısında tutarsız aktivite gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu yüzden şeftali depolamasında fenolik bileşiklerin aktivitesi üzerine daha detaylı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
This study aimed to investigate the effect of long-term storage of peach fruit with modified atmosphere packaging (MAP) and essential oil applications on the change in total phenolic content, which has become prominent in human nutrition in recent years. For this purpose, peach varieties ‘ANET 55’, ‘ANET 33’ and ‘ANET 30’ were divided into 5 groups. Fruits were stored for 60 days at 0±1°C and 90±5% relative humidity. Group 1 fruits were separated as control. Group 2 fruits were stored only in MAP packages to determine the effect of essential oils. The 3rd, 4th and 5th group fruits were stored in MAP bags impregnated with thyme oil, bitter almond oil and a mixture of these two oils, respectively. In the ‘ANET 33’ variety, the lowest phenolic values (95.85 mg/100 ml GAE) were detected in the control group and the highest (142.51 mg/100 ml GAE, 129.58 mg/100 ml GAE) in the MAP K. and MAP III applications. In the ‘ANET 55’ variety, higher phenolic values were detected in control (132.98 mg/100 ml GAE), MAP K. (130.11 mg/100 ml GAE) and MAP I (130.40 mg/100 ml GAE) applications, while lower phenolic values were detected in MAP II and MAP III applications. In the ‘ANET 30’ variety, the highest values were determined in the fruits of the control group (141.14 mg/100 ml GAE), MAP K. (135.98 mg/100 ml GAE) and MAP II (137.18 mg/100 ml GAE) groups. MAP I and MAP III applications followed the other applications respectively. Therefore, it was concluded that total phenolic content showed inconsistent activity against many factors such as storage time, variety and application. Therefore, it is thought that more detailed studies are needed on the activity of phenolic compounds in peach storage