ÇOMÜ ZIRAAT FAKÜLTESI DERGISI, vol.12, no.1, pp.158-174, 2024 (Peer-Reviewed Journal)
This study was carried out in the research area of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of
Agriculture between the years 2020-2021 in order to determine the above- and belowground biomass production
along with the energy contents of leaves and stalk in sorghum sudangrass hybrid (SSH) cultivars depending on
different harvesting practices. The experiment has been established according to the randomized complete block
design using 4 replications, where the main plots contained the cultivars of SSH namely, Nutri Honey and
Nutrima, while the sub-plots represented the different harvesting heights (30 cm, 60 cm, 90 cm, 120 cm, 150 cm
and the physiological maturity stage). Fresh forage yield, leaf and stalk ratios alon with the number of root,
TSBM, ME and SE values of leaf and stalk were examined during this study. The total fresh forage production
of Nutri Honey (7323.0 kg/da) was higher than that of the Nutrima (7019.3 kg/da). Total fresh forage yield
increased with the increase in crop height during the harvesting period. Leaf ratio decreased depending on the
growth in sorghum crop, there was an increase in the stalk ratios of SSH cultivars. It has been determined that
there was a positive relationship between the growth of crop height and root production. The digestibility and
energy values of the leaves were found to be higher than the stem parts. Consequently, it has been recommended to cultivate both of the sorghum sudangrass hybrid (SSH)
cultivars as the forage source under similar ecological conditions, and harvest the crop when reach at the height
of 150 cm for obtaining double amount of yield during the cultivation period of sorghum.
Bu çalışma sorgum sudanotu melezi (SSM) çeşitlerinde (Nutri Honey ve Nutrima) farklı hasat
uygulamalarına bağlı olarak toprak üstü ve toprak altı biomass üretimi ile yaprak ve sapların enerji içeriklerinin
belirlenmesi amacıyla 2020-2021 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma
alanında yürütülmüştür. Bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulan araştırmada ana
parselleri çeşitler (Nutri Honey ve Nutrima), alt parselleri ise biçim yükseklikleri (bitki boyu 30, 60, 90, 120, 150
cm olduğunda ve fizyolojik olum döneminde hasat) oluşturmuştur. Araştırmada yeşil ot verimi, yaprak ve sap
oranları, kök miktarı, yaprak ve sap kısımlarına ait Toplam Sindirilebilir Besin Madde (TSBM), Metabolik
Enerji (ME) ve Sindirilebilir Enerji (SE) değerleri incelenmiştir. Nutri Honey çeşidinin toplam yeşil ot üretimi
(7323.0 kg da-1
) Nutrima’ya (7019.3 kg da-1
) göre daha yüksek olmuştur. Toplam yeşil ot verimleri biçimdeki
bitki boyunun artışına bağlı olarak artmıştır. Bitkide büyümeye bağlı olarak yaprak oranları düşerken, sap
oranlarında artışlar olmuştur. Bitkilerde boy uzaması ile kök üretimi arasında olumlu ilişki olduğu ve boy
uzunluğu arttıkça üretilen kök miktarının da arttığı tespit edilmiştir. Yaprakların sindiriliebilirliği ve enerji
değerleri sap kısımlarına göre daha yüksek bulunmuştur.
Yapılan çalışmanın sonunda benzer ekolojilerde kaba yem kaynağı olarak her iki sorgum sudanotu
melezi çeşitlerinin yetiştirilmesi ve 150 cm bitki boyuna ulaştıktan sonra hasat edilerek yetiştirme döneminde iki
kere verim alınması önerilmektedir