Investigation of the Variations in the Agronomic Characteristics of Certain Sorghum Sudangrass Hybrid Cultivars and the Energy Values of Forage in Terms of Different Harvesting Practices


Creative Commons License

Alatürk F., Özsüer M. S.

ÇOMÜ ZIRAAT FAKÜLTESI DERGISI, vol.12, no.1, pp.158-174, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 12 Issue: 1
  • Publication Date: 2024
  • Doi Number: 10.33202/comuagri.1332417
  • Journal Name: ÇOMÜ ZIRAAT FAKÜLTESI DERGISI
  • Journal Indexes: CAB Abstracts, Central & Eastern European Academic Source (CEEAS), Veterinary Science Database
  • Page Numbers: pp.158-174
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

This study was carried out in the research area of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture between the years 2020-2021 in order to determine the above- and belowground biomass production along with the energy contents of leaves and stalk in sorghum sudangrass hybrid (SSH) cultivars depending on different harvesting practices. The experiment has been established according to the randomized complete block design using 4 replications, where the main plots contained the cultivars of SSH namely, Nutri Honey and Nutrima, while the sub-plots represented the different harvesting heights (30 cm, 60 cm, 90 cm, 120 cm, 150 cm and the physiological maturity stage). Fresh forage yield, leaf and stalk ratios alon with the number of root, TSBM, ME and SE values of leaf and stalk were examined during this study. The total fresh forage production of Nutri Honey (7323.0 kg/da) was higher than that of the Nutrima (7019.3 kg/da). Total fresh forage yield increased with the increase in crop height during the harvesting period. Leaf ratio decreased depending on the growth in sorghum crop, there was an increase in the stalk ratios of SSH cultivars. It has been determined that there was a positive relationship between the growth of crop height and root production. The digestibility and energy values of the leaves were found to be higher than the stem parts. Consequently, it has been recommended to cultivate both of the sorghum sudangrass hybrid (SSH) cultivars as the forage source under similar ecological conditions, and harvest the crop when reach at the height of 150 cm for obtaining double amount of yield during the cultivation period of sorghum.

Bu çalışma sorgum sudanotu melezi (SSM) çeşitlerinde (Nutri Honey ve Nutrima) farklı hasat uygulamalarına bağlı olarak toprak üstü ve toprak altı biomass üretimi ile yaprak ve sapların enerji içeriklerinin belirlenmesi amacıyla 2020-2021 yıllarında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanında yürütülmüştür. Bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulan araştırmada ana parselleri çeşitler (Nutri Honey ve Nutrima), alt parselleri ise biçim yükseklikleri (bitki boyu 30, 60, 90, 120, 150 cm olduğunda ve fizyolojik olum döneminde hasat) oluşturmuştur. Araştırmada yeşil ot verimi, yaprak ve sap oranları, kök miktarı, yaprak ve sap kısımlarına ait Toplam Sindirilebilir Besin Madde (TSBM), Metabolik Enerji (ME) ve Sindirilebilir Enerji (SE) değerleri incelenmiştir. Nutri Honey çeşidinin toplam yeşil ot üretimi (7323.0 kg da-1 ) Nutrima’ya (7019.3 kg da-1 ) göre daha yüksek olmuştur. Toplam yeşil ot verimleri biçimdeki bitki boyunun artışına bağlı olarak artmıştır. Bitkide büyümeye bağlı olarak yaprak oranları düşerken, sap oranlarında artışlar olmuştur. Bitkilerde boy uzaması ile kök üretimi arasında olumlu ilişki olduğu ve boy uzunluğu arttıkça üretilen kök miktarının da arttığı tespit edilmiştir. Yaprakların sindiriliebilirliği ve enerji değerleri sap kısımlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Yapılan çalışmanın sonunda benzer ekolojilerde kaba yem kaynağı olarak her iki sorgum sudanotu melezi çeşitlerinin yetiştirilmesi ve 150 cm bitki boyuna ulaştıktan sonra hasat edilerek yetiştirme döneminde iki kere verim alınması önerilmektedir