TÜRKİYE’DE AGROEKOLOJİ: BİLİM, UYGULAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, Prof. Dr. Zeliha GÖKBAYRAK,Doç. Dr. Nurhan KESKİN,Doç. Dr. Burak İŞÇİ, Editör, iKSAD, Ankara, ss.201-214, 2023
İnsan beslenmesinde sebzeler zengin içerikleriyle en kıymetli besin
kaynaklarının başında gelmektedir. Mutfaklarda oldukça yaygın tüketilen
sebzelerin başında domates sayılmaktadır. Domates iyi bir C vitamini, A
vitamini, α-karoten, β-karoten, likopen, lutein/zea, potasyum, folik asit, E
vitamini kaynağı ve kardiyo koruyucu diyetin önemli bir bileşenidir (Willcox
vd. 2003). Bununla birlikte domates güçlü antioksidan aktiviteye sahip likopen
içermektedir (Singh vd. 2013). Sağlığa olan faydalarının yanı sıra tüm dünyada
hemen hemen her mevsim sevilerek tüketilen ve sos, salça, konserve, kuru
domates ve domates suyu gibi çeşitli biçimlerde işlenen bir sebzedir. Domates
yetiştiriciliği sırasında yüksek verim elde etmek için ve domatesin sayıca fazla
olan hastalık ve zararlılarına karşı koyabilmek için bitki koruma ürünü ve gübre
olarak yoğun miktarda kimyasal uygulanmaktadır. Ancak son dönemlerde hem
tüketicilerin kimyasallardan uzak beslenme tercihlerinin artması hem de yoğun
gübre ve ilaç kullanımı nedeniyle tarım alanlarında biyoçeşitliliğin azalması,
çevre kirliliği gibi olumsuzluklar üreticileri tarımsal üretimi destekleyen daha
doğal ürünlere itmiştir.