DOMATESDE TRICHODERMA HARZIANUM UYGULAMASININ VERİM VE BAZI KALİTE PARAMETRELERİNE ETKİLERİ


Creative Commons License

Öztokat Kuzucu C., Kuzucu F. C., Çiftci H. N., Sarıyer T.

TÜRKİYE’DE AGROEKOLOJİ: BİLİM, UYGULAMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, Prof. Dr. Zeliha GÖKBAYRAK,Doç. Dr. Nurhan KESKİN,Doç. Dr. Burak İŞÇİ, Editör, iKSAD, Ankara, ss.201-214, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: iKSAD
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.201-214
  • Editörler: Prof. Dr. Zeliha GÖKBAYRAK,Doç. Dr. Nurhan KESKİN,Doç. Dr. Burak İŞÇİ, Editör
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsan beslenmesinde sebzeler zengin içerikleriyle en kıymetli besin kaynaklarının başında gelmektedir. Mutfaklarda oldukça yaygın tüketilen sebzelerin başında domates sayılmaktadır. Domates iyi bir C vitamini, A vitamini, α-karoten, β-karoten, likopen, lutein/zea, potasyum, folik asit, E vitamini kaynağı ve kardiyo koruyucu diyetin önemli bir bileşenidir (Willcox vd. 2003). Bununla birlikte domates güçlü antioksidan aktiviteye sahip likopen içermektedir (Singh vd. 2013). Sağlığa olan faydalarının yanı sıra tüm dünyada hemen hemen her mevsim sevilerek tüketilen ve sos, salça, konserve, kuru domates ve domates suyu gibi çeşitli biçimlerde işlenen bir sebzedir. Domates yetiştiriciliği sırasında yüksek verim elde etmek için ve domatesin sayıca fazla olan hastalık ve zararlılarına karşı koyabilmek için bitki koruma ürünü ve gübre olarak yoğun miktarda kimyasal uygulanmaktadır. Ancak son dönemlerde hem tüketicilerin kimyasallardan uzak beslenme tercihlerinin artması hem de yoğun gübre ve ilaç kullanımı nedeniyle tarım alanlarında biyoçeşitliliğin azalması, çevre kirliliği gibi olumsuzluklar üreticileri tarımsal üretimi destekleyen daha doğal ürünlere itmiştir.