A Study on Evaluation of Some Ornamental Plants With Edible Flowers as Ornamental and Nutritional Aspects


Creative Commons License

Sarıyer T., Akçal A.

3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, Turkey, 16 - 18 November 2022, vol.1, no.1, pp.80-81, (Full Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Full Text
  • Volume: 1
  • City: Çanakkale
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.80-81
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Yenilebilir çiçekler çok tüketilmemek ve bilinmemekle birlikte, bölge tarımına katkı ve farklı yenilikçi bir yaklaşım getirebilecek bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle süs bitkisi olarak park ve bahçelerde yoğun olarak üretilen, doğal ortamlarında kendiliğinden yetişebilen, yenilebilir çiçeklere sahip olan bazı süs bitkilerinin dış görünüm, aroması ve bazı besleyici yönleri ile ilgili çalışmaların derlenmesi ile süs bitkisi olarak kullanılan bu türlere olan farkındalığı arttırmak, bu türlerdeki besleyici potansiyeli ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında süs bitkisi olarak kullanılan ve yenilebilen çiçeklere sahip olan aynısefa (Calendula officinalis), latin çiçeği (Tropaeolum majus), kızgözü (Coreopsis tinctoria), yalancı akasya (Robinia pseudoacacia), kadife çiçeği (Tagetes patula), Erguvan (Cercis siliquastrum) türlerine ait bazı fiziksel, aroma özelliklerinin yanı sıra içerdikleri sekonder metabolitlerin bazılarına dair çalışmalar derlenmiştir. Çalışmada aynısefa (Calendula officinalis) bitkisine ait çiçeklerin karotenoid, latin çiçeği (Tropaleum majus) bitkisine ait çiçeklerin ise lutein sekonder metabolitlerini içerdikleri bazı önemli bulgular olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca salkım formunda beyaz çiçeklere sahip olan yalancı akasya (Robinia pseudoacacia) bitkisinin sadece çiçek saplarından koparılan çiçeklerinin tüketilebilir olduğu diğer kısımlarının ise zehirli olduğu dikkate değer bulunmuştur.