3. Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2022, cilt.1, sa.1, ss.80-81
Yenilebilir çiçekler çok tüketilmemek ve
bilinmemekle birlikte, bölge tarımına katkı ve farklı yenilikçi bir yaklaşım
getirebilecek bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle süs bitkisi
olarak park ve bahçelerde yoğun olarak üretilen, doğal ortamlarında
kendiliğinden yetişebilen, yenilebilir çiçeklere sahip olan bazı süs
bitkilerinin dış görünüm, aroması ve bazı besleyici yönleri ile ilgili çalışmaların
derlenmesi ile süs bitkisi olarak kullanılan bu türlere olan farkındalığı
arttırmak, bu türlerdeki besleyici potansiyeli ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
Çalışma kapsamında süs bitkisi olarak kullanılan ve yenilebilen çiçeklere sahip
olan aynısefa (Calendula officinalis), latin çiçeği (Tropaeolum majus),
kızgözü (Coreopsis tinctoria), yalancı akasya (Robinia pseudoacacia),
kadife çiçeği (Tagetes patula), Erguvan (Cercis siliquastrum)
türlerine ait bazı fiziksel, aroma özelliklerinin yanı sıra içerdikleri
sekonder metabolitlerin bazılarına dair çalışmalar derlenmiştir. Çalışmada
aynısefa (Calendula officinalis) bitkisine ait çiçeklerin karotenoid,
latin çiçeği (Tropaleum majus) bitkisine ait çiçeklerin ise lutein
sekonder metabolitlerini içerdikleri bazı önemli bulgular olarak karşımıza
çıkmaktadır. Ayrıca salkım formunda beyaz çiçeklere sahip olan yalancı akasya (Robinia
pseudoacacia) bitkisinin sadece çiçek saplarından koparılan çiçeklerinin
tüketilebilir olduğu diğer kısımlarının ise zehirli olduğu dikkate değer
bulunmuştur.