Tüm Yönleriyle Sosyal Medyada Dezenformasyon-1


Ilgın H. Ö. (Editor)

Akademisyen Kitabevi, Ankara, 2024

  • Publication Type: Book / Research Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Akademisyen Kitabevi
  • City: Ankara
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Tüm Yönleriyle Sosyal Medyada Dezenformasyon çalışması, uzunca üzerine düşünülen ve detaylı, derin bir araştırma çalışması ile akademik dünyada henüz araştırma yolculukları yeni başlamış lisansüstü eğitim öğrencilerimle güçlerimizi birleştirerek ortaya koyduğumuz bir akademik kitaptır. Bu çalışma ile son dönemde sıkça kamuoyu tarafından da dile gelen dezenformasyon kavramının toplumun faklı iştirak alanlarında oluşturduğu kelebek etkisi işaret edilmekte ve ilgili alanlara ilişkin görüş ve öneriler ortaya konmaya çalışılmaktadır.

Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Tarih başlıklı çalışma ile Açelya Öksüz dezenformasyon kavramını tarihsel süreçte ele alarak Roma döneminden örneklerle başlayarak bugün sosyal medyada yer alan dezenformasyon dönemine kadar çizgisel bir tarihçe oluşturmuş ve örnekleri sıralamıştır. Dezenformasyonu, neden sonuç ilişkileri çerçevesinde işleyerek bugün sosyal medya dezenformasyonunun gelecek kuşaklara bırakacağı yanıltıcı-çarpıtılmış-eksik olası bilgilere dikkat çekmekte ve bugünden geçmişiyle kuvvetli bağlar kurması gereken yeni nesil için hassasiyeti dile getirmektedir.

Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Siyaset başlıklı bölümde Disiplinlerarası Kadın ve Aile Çalışmaları Yüksek Lisans aşamasında olan sosyolog Onur Yanar sosyal medya ve siyaset ekseninde gerçekleştirilen akademik çalışmaları değerlendirirken, siyasi olarak sosyal medya kullanımına işaret etmektedir. Yanar, ulusal ve uluslararası boyutta yaşanan siyasi dezenformasyonları örnekleyerek gelecek dönemde dünyayı bekleyen küresel tehditlere değinerek öneriler getirmektedir.

“Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Ekonomi” bölümünde Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalı Yüksek Lisans eğitimine devam eden Emre Fidan, sosyal medya üzerinden yayınlanan dezenformatif bilgilerin oluşturabileceği ticari krizlere dikkat çekerek dünyadan ve Türkiye’den örnekleri derlemiştir. Aynı zamanda uzun vadede oluşabilecek tehditlere dikkat çekerek alınabilecek önlemlerin altını bir iletişim uzmanı olarak çizen Fidan, dezenformasyonun ekonomik boyutta etki alanını değerlendirmektedir.

“Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Sağlık” çalışması, bir sağlık personeli olarak Disiplinlerarası Kadın ve Aile Çalışmaları alanında yüksek lisans eğitimi alan Meral Kurtulmuş tarafından kaleme alınmıştır. Bu çalışma sağlık iletişimi ekseninde daha önce yaptığımız akademik çalışmaların bir devamı niteliği taşımaktadır. Sosyal medya üzerinden yayınlanan içeriklerin dezenformatif nitelikte olabileceğine ve sağlık üzerinde kritik sonuçlar oluşturabileceğine dikkat çeken çalışmada, küresel tehditlerin yanı sıra ileriye dönük görüş ve öneriler bulunmaktadır.

“Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Siber Güvenlik” isimli çalışma Disiplinlerarası Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında lisansüstü eğitimine devam eden Aykan Şahin tarafından kaleme alınmıştır. Dezenfromasyonun kitlesel olarak bir etki alanına sahip olmasının sonuçlarını değerlendiren çalışmada siber güvenlik alanında Türkiye’de ve dünyadan örnekler ile önlemler değerlendirilmiş ve gelecek dönem için tehditler işaret edilerek öneriler getirilmiştir.

Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Afet çalışması, Kadın ve Aile Çalışmaları Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimine devam eden Acil Yardım ve Afet Uzmanı Nursena Karaarslan tarafından afet dönemleri ve sosyal medyada dezenformasyonun yıkıcı etkileri konulu çalışmaları ve alınması gereken önlemleri ele aldığı bir araştırma çıktısını oluşturmaktadır. Bu çalışmada toplumda afetlerin oluşturduğu etkilerin çarpanı olarak sosyal medya dezenformasyonu işaret edilmektedir.

Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Savaş bölümünde ise iletişim uzmanı bakış açısıyla Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimlerine devam eden Mislina Sözer, Ezgi Devletli, savaş kavramının dünü bugünü ve yarını ele alınarak sosyal medya üzerinde oluşturulan dezenformasyon içeriklerinden örnekleri derlemiştir. Çalışma tehditlerin ve alınması gereken önlemlerin üzerinde durarak dünyayı etkisine alabilecek küresel bir soruna dikkat çekmeyi hedeflemiştir.

Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Şiddet başlıklı bölümde halkla ilişkiler uzmanı kimliğiyle Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimini gerçekleştiren Gözde Önier, şiddet kavramına ön yargılar, nefret söylemleri ve ötekileştirme üzerinden atıf yaparak oluşabilecek tehditleri kaleme almıştır. Bu çalışma alanda yapılmış olan yakın dönemli çalışmaların bir seçkisini oluşturarak gelecek dönemde olası tehditleri ve alınması gereken önlemleri işaret etmektedir.

 

“Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Kadın” başlık bölümde Disiplinlerarası Kadın ve Aile Çalışmaları Anabilim Dalında Yüksek Lisansına devam eden Damla Karagül, farklı akademik araştırmalar çerçevesinde ele aldığımız kadın konusunu sosyal medyada dezenformasyon çerçevesinden inceledi. Bu çalışma sosyolog Damla Karagül’ün kaleminden toplumda kadın ve konumu için sosyal medya dezenformasyonlarının oluşturacağı tehditleri ve alınması gereken önlemleri ele alıyor.

Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Aile başlıklı çalışmada ise çalışma hayatlarına psikolog olarak devam eden ve Disiplinlerarası Kadın ve Aile Çalışmaları Anabilim Dalında yüksek lisans yapan Aslı Baş, Çiğdem Egemen, Seçil Şirinkaya’nın sosyal medya kullanımı ve aile içi iletişim alanında gerçekleştirilmiş akademik çalışmaların bir seçkisini oluşturmaktadır. Aynı zamanda aile kavramına yönelik olarak sosyal medya üzerinde oluşan dezenformatif söylemlerin ele alındığı ve aile kavramı üzerine olası tehditleri ve bu konuda alınması gereken önlemlerin altının psikolog bakış açısıyla çizildiği bu bölüm alana farklı yön getirmektedir.

Sosyal Medyada Dezenformasyon ve Çocuk bölümü, çalışma yaşamına edebiyat öğretmeni olarak devam eden Disiplinlerarası Medya ve Kültürel Çalışmalar Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencim Elif Uslu tarafından kaleme alınmıştır. Sosyal medya dezenformasyonunun çocuklar üzerinde oluşturabileceği olumsuzluklara dikkat çekilen bu bölümde, sosyal medya ve çocuk ekseninde yapılan akademik çalışmalardan örnekler ile ileri dönem oluşabilecek tehditler ve alınması gereken önlemler sıralanmıştır.