Farklı Düzeylerdeki Salkım Seyreltme Uygulamalarının Amasya Beyazı ve Kozak Beyazı (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşitlerinde Verim ve Kalite Özelliklerine Etkileri


Creative Commons License

Dardeniz A.

ÇOMÜ ZIRAAT FAKÜLTESI DERGISI, vol.10, no.1, pp.37-44, 2022 (Peer-Reviewed Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 10 Issue: 1
  • Publication Date: 2022
  • Doi Number: 10.33202/comuagri.1019060
  • Journal Name: ÇOMÜ ZIRAAT FAKÜLTESI DERGISI
  • Journal Indexes: CAB Abstracts, Central & Eastern European Academic Source (CEEAS), Veterinary Science Database
  • Page Numbers: pp.37-44
  • Çanakkale Onsekiz Mart University Affiliated: Yes

Abstract

Bu araştırma, ‘ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Bitkisel Üretim Araştırma ve Uygulama Birimi’nde yer alan ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı’ndaki ‘Amasya Beyazı’ ve ‘Kozak Beyazı’ üzüm çeşitleri üzerinde 2020 yılında yürütülmüştür. Araştırmada, farklı düzeylerdeki salkım seyreltme uygulamalarının ‘Amasya Beyazı’ ve ‘Kozak Beyazı’ (Vitis vinifera L.) üzüm çeşitlerinde verim ve kalite özelliklerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla her iki çeşit için, her uygulamada 9’ar adet omca belirlenmiş ve omca üzerindeki salkımlar 1/3 ve 2/3 oranlarında seyreltilmiştir. Elde edilen bütün veriler bir arada değerlendirildiğinde; ortalama verim, üzüm çeşitlerinde ve salkım seyreltme uygulamalarında kontrole kıyasla farklı seviyelerde düşüşler göstermiştir. Amasya Beyazı üzüm çeşidinde; 1/3 ve 2/3 oranlarındaki salkım seyreltme uygulamalarının salkım ve tane özellikleri ile olgunluk kriterleri üzerinde bazı olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Kozak Beyazı üzüm çeşidinde ise; 1/3 ve 2/3 oranlarındaki salkım seyreltme uygulamaları, salkım özellikleri ve olgunluk kriterleri üzerinde yine bazı olumlu etkiler meydana getirmiştir. Ancak 2/3 oranındaki salkım seyreltme uygulaması kontrole kıyasla tane eni, tane boyu ve tane ağırlığı parametrelerinde daha düşük değerler oluşturduğundan, bu uygulama Kozak Beyazı üzüm çeşidi için tavsiye edilebilir bulunmamıştır. Anahtar Kelimeler: Amasya Beyazı, Kozak Beyazı, Salkım seyreltme, Üzüm kalitesi, Vitis vinifera L.